Ta her va kjækt asså folkens!

Alle som har vært en tur i Kristiansund eller på konsert med unikumet Frode Alnæs kan nesten ikke ha unngått å få med seg det erke-kristiansundske uttrykket ta her e kjækt asså folkens. Det kan på alle vis brukes om Alnæs´ første instrumentalplate også.

Frode Alnæs med instrumentalskive – det var på tide.

Noen av oss har hatt gleden av å følge Frode Alnæs (57) si karriere siden begynnelsen av 80-tallet. Det energibunten, humørsprederen, den strålende låtskriveren, den helt ok vokalisten og ikke minst den fantastiske gitaristen har vist oss hele veien er en uuttømmelig kilde å øse fra. Med Dance With a Stranger, som gjorde han til folkeeie, fortalte han oss om sitt usedvanlige popgen som han har hatt med seg helt siden han blei Kinks-fan i oppveksten.

Allsidige Frode

Men det er langt i fra bare der den usedvanlig allsidige Frode – han er en av dem, om vi kjenner han eller ikke, vi har “lov” å være på fornavn med – synes det er hyggelig og spennende å oppholde seg. Han er utdanna ved jazzlinja i Trondheim sammen med andre storheter som saksofonisten Tore Brunborg og trompeteren Nils Petter Molvær og har vært en del av det legendariske bandet Masqualero sammen med Arild Andersen og Jon Christensen og de to nevnte studiekameratene. Jazz og improvisasjon har enkelt og greit vært en viktig del av Frode og han har aldri lagt skjul på at Tresfjordens store sønn, Terje Rypdal, har vært en stor inspirasjonskilde.

Kanestrøm

Med “Kanestrøm” har endelig Frode realisert nok en av drømmene sine. Han pleier å trekke seg tilbake til landstedet sitt på Kanestrøm på Nordmøre så ofte det er mulig i en travel musikerhverdag. Der har han funnet roen og overskuddet til å skrive de 14 låtene som nok en gang bekrefter hvilken eminent låtskriver, melodiker og gitarist han er. Her finnes alt fra fullt øs og hyggelig galskap i “Hakkespett” til helt nedpå saker nesten i “Vitae Lux”- klassen – Frodes vakreste komposisjon i mine ører – som “Kveldssalme” og tittellåta “Kanestrøm”.

Frode bruker hele sin uttrykspalett og hele sitt utstyrsarsenal når det gjelder gitarer – akustiske og elektriske med både 6- og 12 strenger. Når han så har med seg en kremgjeng med blant andre Rune Arnesen på trommer, Kjetil Bjerkestrand på tangenter og programmering, Olga Konkova på piano, Per Mathisen og Sondre Meisfjord på bass og Helge Norbakken på perkusjon, så er forutsetningene de aller beste for at dette skal bli nok et viktig kapittel i Frodes smått fantastiske karriere.

Musikken hjelper

Det lå ikke nødvendigvis i korta at Frode skulle bli bortimot en folkehelt. Da han mista håret som 12-åring var det nok flere enn foreldrene som lurte på hva det skulle komme til å bety. Men Frode hadde allerede da gitaren og musikken og hva det har betydd kan vel knapt måles. Med “Kanestrøm” inviterer han oss med inn i sitt eget drømmerike og du verden så deilig det er å oppholde seg der. Kjækt – intet mindre!

Frode Alnæs

Kanestrøm

Øra Fonogram/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg