Knut den store

Pianisten, komponisten og orkesterlederen Knut Kristiansen har vært en sentral skikkelse i Bergens og norsk musikkliv i mange tiår. Sammen med Bergen Big Band og hans nyskrevne "Kuria Suite", med djupe røtter i afrikansk musikk, får vi møte nok ei side av Knut den store.

Knut Kristiansen og Bergen Big Band i et herlig og spennende møte.

Om noen dager runder Knut Kristiansen, kanskje like godt kjent som KK, 70 år. Bedre måte å markere jubileet på enn denne storbandhyllesten til musikken KK opplevde i møtet med Kuria-kulturen i Kenya i 1990, er vel knapt mulig å ønske seg.

KK har hele sin karriere vært spesielt opptatt av Thelonious Monks univers og afrikansk-inspirert jazz. Det har blant annet ført til de spennende konstellasjonene Gambian-Norwegian Friendship Orchestra og Son Mu som herja norske scener på 80-tallet. På slutten av 2000-tallet jobba KK også med den vest-afrikanske sangeren, kora-spilleren og komponisten Mory Kanté.

I 2011 spurte Bergen Big Band om KK ville skrive et verk for bandet. Han var ikke vanskelig å be og tenkte umiddelbart på musikken og kulturen han hadde opplevd da han jobba med den i et prosjekt for å ta vare på det unike Kuria-uttrykket.

Til Vossajazz i 2012 var verket premiereklart og det utmerkede storbandet, utvida med den framifrå danske perkusjonisten Lars Storck som også har djupe afrikanske røtter, tok Voss med storm.

KK hadde tatt utgangspunkt i en rekke melodier han hadde tatt med seg fra Kenya og benytta Duke Ellington, som har vært med KK siden han var ung, sin tenkemåte når det gjelder å arrangere den for storband.

I januar i fjor gikk BBB og KK i studio og i løpet av tre dager var det hele i boks. Med solister som saksofonistene Jan Kåre Hystad, Tor Yttredal og Kjetil Møster, trompeteren Are Ovesen og et sjumanns komp med gitarist Ole Thomsen, bassist Magne Thormodsæter, vibrafonist Ivar Kolve, perkusjonistene/trommeslagerne Frank Jakobsen og Ivar Thormodsæter, pluss KK og Lars Storck, så har dette blitt både ensemblemessig og solistisk et storverk.

Både melodisk og (poly)rytmisk er dette annerledes enn det som har vederfaret sanseapparatet mitt tildigere. BBB har på alle slags vis skjønt intensjonene til KK og gjort "Kuria Suite" til en milepæl både i den norske norske og sikkert også internasjonale storbandlitteraturen.

Vi gratulerer Knut Kristiansen med dagen både på den ene og den andre måten og det at han var har valgt å tilegne dette storverket til salige Olav Dale som nå kanskje spiller i det ultimate storbandet der oppe, forteller mye om både KK og Olav Dale som stod bak mye av det BBB hadde gjort før han gikk bort i 2014. Han hadde smilt sitt aller største smil hadde han hørt hvor heftig dette har blitt.

Knut Kristiansen7Bergen Big Band

Kuria Suite

Grappa/Musikkoperatørene

2 kommentarer

Siste innlegg