Flott og sterkt

Pianisten og komponisten Andreas Loven ga oss en lykkepille av en debut i fjor med "Nangijala". Oppfølgeren "District Six" blir en strålende bekreftelse på at Loven har kommet for å bli og at han har mye mer å melde.

Andreas Loven i Cape Town – hans andre hjemby.

Historia til 34 år unge Andreas Loven er ikke blant de vanligste i jazzverdenen. Etter at han var ferdig utdanna sivilingeniør i Trondheim, hørte han Tord Gustavsen på Canal Street-festivalen i Arendal. Da skjønte han raskt at det var musiker han skulle bli – ikke ingeniør. Loven hadde spilt og tatt pianotimer fra han var liten, så fundamentet lå på lur. De fleste vi møter på nå om dagen i jazz-Norge har ei solid musikkutdanning i ryggen. Loven derimot slo opp på Gule Sider, fant frem til Gustavsen, spurte om det var mulig å få noen privattimer og vips var det hele i gang.

Seinere gikk turen til Sør-Afrika med kone og barn. Der stod musikkstudier og surfing på programmet og nå foreligger altså prov nummer to på at vi har med en framifrå og unik musikant å gjøre.

Der "Nangijala" stort sett var en intim, vakker duoreise med Loven og saksofonisten Buddy Wells, så har "District Six" blitt en like vakker kvartetthyllest til det multikulturelle området District Six i Cape Town som myndighetene bestemte skulle jevnes med jorda for 50 år siden. Jeg har vært så heldig å få besøke smeltedigelen Cape Town ved et par anledninger og det Loven gir oss av sine opplevelser og følelser her er det veldig lett å slutte seg til.

Sammen med trommeslageren Clement Benny, bassisten Romy Brauteseth – hun MÅ jo ha norske aner med et slikt etternavn – og nok en gang tenorsaksofonisten Buddy Wells, har Loven laga en vakker, inderlig og usedvanlig melodisk hyllest til District Six som betydde så mye for så mange i kampen for et et varmt og rettferdig Sør-Afrika.

Musikken er spilt inn i Cape Town i fjor sommer, men Loven har også spilt den live her i Norge med norske musikanter – med suksess. Det forteller at musikken vi får nyte her er grenseløs på alle vis. Andreas Loven har kommet med et herlig brak i løpet av vel et år. Fortsetter det slik, og det er absolutt ingenting som ikke tyder på det, har vi med ei svært spennende karriere å gjøre som vi kan følge i mange tiår framover.

Andreas Loven

District Six

Losen Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg