Kosmisk møte

En av de aller mest spennende pianistene i moderne jazz, Vijay Iyer, har møtt en av de store avantgarde-veteranene, trompeteren Wadada Leo Smith. Det har det blitt et unikt møte av.

Wadada Leo Smith og Vijay Iyer – et uventa, men du verden så spennende møte.

Nå er det ikke slik at dette møtet er noe førstegangstreff. Iyer (44) og Smith (74) he spilt en hel del sammen tidligere også, spesielt i Smiths Golden Quartet. Der ligger også mye av grunnen til at Iyer kaller Smith for sin helt, venn og lærer – det sier vel det meste om beundringsnivået fra "ungkalven" Iyer, som har vunnet det meste som er mulig å vinne av priser de seineste åra både som pianist og komponist. Smith, som har sin bakgrunn i det legendariske kollektivet AACM i Chicago, har bodd mesteparten av sitt voksne liv i California og det er sikkert mye av grunnen til at han ikke har fått den anerkjennelsen han har fortjent.

I kvartetten opplevde Iyer at Smith og han ofte blei en egen enhet i enheten – spontane duo-sekvenser oppstod. Det førte til at de begge følte behov for å utforske dette videre. En jobb på John Zorns klubb The Stone tidlig i 2015 bekrefta dette og ønsket om å dokumentere samarbeidet blei neste steg.

ECM-sjef Manfred Eicher hadde jobba med begge tidligere – Smith heilt tilbake til 1971 der han av alle spilte med bassisten Eicher på filmmusikken til "See the Film". Iyer har av forståelige årsaker kommet inn seinere, men har markert seg kraftig de seinere åra blant annet med trioen sin på "Break Stuff" som han besøkte Moldejazz med i fjor.

Dette møtet rammes inn av Iyers "Passage" og Smiths hyllest "Marian Anderson" – en stor sanger og borgerrettsforkjemper – mens det sju-delers hovedverket "a cosmic rhythm with each stroke" er ført i pennen av de to sammen. Verket er dedikert til den indiske kunstneren Nasreen Mohamedi. Sjøl om mye av musikken blei unnfanga i studio, så er den basert på at de to hadde studert og diskutert mye av Mohamedis arbeider.

Iyer spiller i alle hovedsak piano, men benytter også elektrisk piano og elektronikk på et uhyre smakfullt vis. Smith er en framifrå trompeter som er i stand til å utnytte hornet sitt i alle ender og kanter og med en uhyre dynamisk innfallsvinkel. Når så de to er utstyrt med større ører enn de fleste av oss, så har dette blitt et empatisk lite mesterstykke.

Dette er musikk og musikere som krever en hel del av deg som lytter. Er ikke det flott da? Til gjengjeld får du tilbake masse original og herlig ekspressiv musikk med mye substans. Kan nesten ikke bli bedre det!

Vijay Iyer/Wadada Leo Smith

a cosmic rhythm with each stroke

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg