De beste går først

Jeff Buckley blei bare 30 år. Han rakk mye på si kort tilmålte tid – her kommer et vakkert soloalbum med mange coverlåter.

Jeff Buckley gir oss fortsatt mye vakker musikk.

Jeff Buckley (1966-97) var på veldig god vei til å bli superstjerne da han drukna den dagen bandet hans skulle møtes i Memphis for å spille inn "My Sweetheart the Drunk". Ei karriere som kunne ha ført nesten hvor som helst tok brått slutt – akkurat som hans far Tim Buckley som bare blei 28. Jeff Buckley hadde allerede vist verden sin allsidighet og sine unike evner. Mest kjent for et stort publikum i dag er han kanskje for sin udødelige versjon av Leonard Cohens "Hallelujah" – det er på sett og vis den alle andre versjoner ofte blir målt opp mot.

Etter hans død har mora, Mary Guibert, tatt på seg ei slags produsentrolle i forbindelse med alt materialet som har blitt liggende igjen etter sønnen. Det har blant annet ført til flere livealbum, en live-DVD og annet materiale. Heldigvis finnes det enda mer musikk med en av de mange som forlot oss så altfor tidlig og "You and I" er en herlig seanse med demoer gjort i 1993.

Mora skriver i omslagsheftet at Jeff var på høyden av sine cafe days da disse innspillingene blei gjort. Det betyr at han hadde et enormt repertoar med ei blanding av eget stoff og coverlåter og det er en slik miks vi blir servert her også – der Buckley faktisk også snakker litt mellom enkelte av låtene som ei forklaring på hvorfor han gjør akkurat den låta.

Vi møter han helt aleine med si stemme, som spente over fire oktaver, og sin gitar og vi blir servert alt fra Dylans "Just Like a Woman", Sly & The Family Stones "Everyday People", Gerry and The Pacemakers "Don´t Let the Sun Catch You Crying", Led Zeppelins "Night Flight" og The Smiths-låtene "The Boy with the Thorn in His Side" og "I Know it´s Over". Mora hevder Jeff henta inspirasjon fra blues-legenden Robert Johnson, via Broadway til pop, jazz og rock – og alt som finnes mellom!

"You and I" er nok en bekreftelse på at Jeff Buckley var en storhet allerede mens han levde. Han er det fortsatt – dette er nemlig like bra i 2016 som det var i 1993.

Jeff Buckley

You and I

Columbia/Legacy/Sony Music

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg