Den store ro

Mikhail Alperin har bodd så lenge i Norge at vi nesten regner han som norsk. Likevel har han på ingen måte glemt hvor han kommer fra og dette nydelige samarbeidet med blant andre Oslo Kammerkor og noen fantastiske bulgarske stemmer bekrefter det.

Mikhail Alperin, Oslo Kammerkor og Bulgarian Vocal Family etter urframføringa i Ris kirke i Oslo.

Etter en fantastisk konsert på Vossajazz kom Mikhail Alperin til Oslo i 1993 og blei raskt en stor ressurs rundt Norges musikkhøgskole der han fortsatt er professor. Ukrainsk/moldovisk/russiske Alperin bragte ei helt ny stemme inn i vårt univers her i vest og hans måte å fusjonere folkemusikk, klassisk musikk og improvisasjon på har vært til stor inspirasjon over store deler av kloden siden den gang.

For noen år siden blei Alperin alvorlig kreftsjuk og mista for en periode taleevnen. Under behandlinga på Radiumhospitalet møtte han Gud, som han forklarer det, og "Prayers and Meditations" omtaler han som et rekviem for sitt eget ego.

Her får vi være med på premieren framført i Ris kirke i Oslo i april i fjor og det er en mektig opplevelse – uansett om man har et forhold til Gud eller ikke. Nok en gang har Alperin makta å ta med seg elementer fra den ettertenksomme og det som vi ofte opplever som mørke kulturen fra sine opprinnelige hjemland og gi dem videre til oss her i vest også slik at vi kan bli tatt med inn i hans undrende univers.

Sammen med Oslo kammerkor, et kor som alltid er åpen for nye utfordringer, under ledelse av Håkon Daniel Nystedt, fire fantastiske bulgarske kvinnestemmer, sangeren Sergey Starostin, trekkspilleren og sangeren Evelina Petrova-Alperin og perkusjonisten Bjørn Løken, samt Alperin på tangenter, har "Prayers and Meditations" blitt et så sterkt, vakkert og mangefasettert rekviem at det det kan gjelde mange andre egoer enn Alperins.

Dette er et budskap så annerledes og så inderlig at du skal være utstyrt med et kaldt hjerte for ikke å bli berørt av det – med eller uten gudstro.

Mikhail Alperin sørger for et vakkert og sterkt budskap.

Mikhail Alperin

Prayers and Meditations

JARO/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg