Skremmende fremtid

Canadiske Emily St. John Mandel har med "Fordi overlevelse ikke er nok" skrevet en roman som setter oss sjøl i et grusomt perspektiv. Det føles som om denne post-apokalyptiske tragedien kunne ha ramma hver og en av oss – kanskje i dag, kanskje i morra.

Emily St. John Mandel – skremmende perspektiver, flott skrevet.

Vi er vel noen millioner, og kanskje vel så det, som har tenkt negative tanker når vi hører og ser nyhetsoppslag om virusspredning og pandemi. Kan dette gå virkelig galt? Kan dette være så alvorlig at verdenssamfunnet ikke makter å stoppe det? Enn så lenge har det gått relativt bra, men ebola-viruset som angrep Vest-Afrika for ikke lenge siden gjorde mange fler enn meg mer usikker enn noen gang. Har det store vi nok å stå i mot med?

"Fordi overlevelse ikke er nok", som kom ut i Canada i 2014 og har blitt berømma med en rekke utmerkelser, går rett inn i denne problematikken på et skremmende og samtidig veldig realistisk vis. Et virus, som går under navnet Georgia-influensaen, sprer seg med lynets hastighet og angriper alle og verdenssamfunnet har ingenting å svare med. I løpet av relativt kort tid slutter alt, det vil si alt, å fungere: All kommunikasjon, fly, bil, tog, internett, radio, TV, slutter å fungere, all mat- og vannforsyning opphører, elektrisiteten finnes ikke lenger. Mennesker dør i milliontall. St. John Mandel beskriver dette på et vis som skremmer – hun får meg til å tro at dette virkelig kunne ha skjedd oss – nå!

St. John Mandel har med sin fjerde roman makta å sette dette skremmende perspektivet inn i ei fortelling som er både troverdig og spennende. Sivilisasjonen bryter sammen på et vis jeg tror på, men samtidig begynner også ei ny tidsregning – år 0 etter sammenbruddet. Noen enkeltindivider og enkelte små samfunn har på forunderlig vis overlevd og skaper seg sin egen fremtid – sine egne samfunn.

Emily St. John Mandel greier med ei stor forfatterstemme å skape et troverdig persongalleri, ei skremmende, og forhåpentligvis urealistisk, historie. Likevel tror jeg på den og den anbefales på det varmeste. Om det er lys i enden av tunnelen? Uten å røpe for mye så øynes det i alle fall glimt et sted der ei stund etter år 0.

Emily St. John Mandel

Fordi overlevelse ikke er nok

Font Forlag

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg