Stemma i førersetet

Gregory Porter kom som en mild fønvind inn i jazzens elitedivisjon for noen få år siden. Der har han blitt værende og med "Take Me to the Alley" befester han sin posisjon som jazzens førstevokalist på herresida.

Utmerkelsene og publikum har stått i kø for Gregory Porter.

Gregory Porter (44) har hatt en spesiell vei fram til jazzens topp-posisjon som vokalist. Han har ikke gått på de prestisjetunge skolene og han har ikke jobba med de "rette" folka. Han har derimot etter en oppvekst i California med aleinemor og sju søsken hygga seg med musikken samtidig som han har jobba som kokk blant annet.

Etter at han flytta til New York i 2004 forsatte han dette samvirket – kokk og vokalist og gjerne på samme sted. Ordet begynte etterhvert å spre seg – det fantes en vokalist med noe ekstra som sang på St. Nick´s Pub I Harlem en gang i uka. Likevel skulle det ta si tid før resten av verden fikk gleden av å høre den mjuke og varme barytonen til Porter – skivedebuten kom ikke før i 2010.

Fra debuten med "Water" har karrieren tatt av noe voldsomt – Porter har blitt verdensstjerne og vant like godt Grammy for beste vokaljazzalbum for "Liquid Spirit" i 2014.

Med "Take Me to the Alley" bekrefter han alt vi har hørt de seineste åra også rundt omkring i Norge. Han har sjøl skrevet de 12 låtene han serverer oss og han er en historieforteller av rang – han har et levd liv å hente fra og det er ikke vanskelig å tro på det han har å melde.

Alle melodiene befinner seg i et vakkert jazz/blues/soul/gopel-landskap og Porter har fortsatt med seg de gutta han har jobba med i Harlem, blant andre trompeteren Keyon Harrold som "spiller" Miles i den nye filmen"Miles Ahead", sjøl om han garantert kunne ha valgt på øverste hylle. Det er stort sett ukjente størrelser som kan sitt fag uten å flytte noen merkesteiner, men de gjør Gregory Porter god og da har de gjort jobben sin og vel så det.

Gregory Porter er på ingen måte noen døgnflue. Han har kommet for å bli på jazzvokaltoppen og "Take Me to the Alley" er kanskje hans beste album så langt. Hans store publikum kloden rundt kommer garantert til å bli enda større etter dette.

Gregory Porter

Take Me to the Alley

Blue Note/Universal

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg