Litt vilt, ganske fritt og veldig herlig!

Alle som har støtt på Large Unit, Paal Nilssen-Loves store ensemble, vet hvilken enorm opplevelse det kan være. Her kommer en ny saftig dose. Nilssen-Love synes lite om å kaste bort tida – derfor bidrar han mer enn gjerne i den ferske trioen til Large Unit-trompeteren Thomas Johansson. Ikke mindre heftig det!

Large Unit – blir ikke mye heftigere enn det!

Foto: Håvard Gjelseth

Trommeslager, komponist og bandleder Paal Nilssen-Love blir vel kanskje bare utfordra av kollega Gard Nilssen når det gjelder bonuspoeng hos flyselskapene – de jobber uten stans hvor det enn skulle være på kloden. Energien både organisatorisk og ikke minst i musikken er intet mindre enn enorm. Bare det at Nilssen-Love i 2015 var i stand til å sette sitt Large Unit, dette 11-manns enorme bandet, på ei konsertscene et eller annet sted på Tellus godt og vel 40 ganger, er intet mindre enn enormt. Etter en strålende konsert under Oslo Jazzfestival i august i fjor, tok Large Unit like godt trikken opp til Jan Erik Kongshaug i Rainbow Studio og med "ANA" foreligger beviset på at lite nattesøvn på ingen måte går ut over kreativiteten, energien og den ustoppelige viljen til å skape noe nytt.

Nilssen-Love har alltid vært fascinert av brasiliansk musikk – fra Luiz Gonzaga til Milton Nascimento. Vår mann fant den livsbejaende og at den burde spilles både høyt, rytmisk og intenst. Det har Nilssen-Love så avgjort tatt med seg i sine tre komposisjoner her og etter at han besøkte landet for første gang i 2013, har båndene bare blitt sterkere og to turer årlig til Brasil har stått på programmet siden. Med seg i Large Unit i denne utgava har han også de brasilianske perkusjonistene Paulinho Bicolor og Celio de Carvalho. Når de så blir satt sammen med gitaristen Ketil Gutvik, alt- og barytonsaksofonisten Klaus Holm, tubaisten Per Åke Holmlander, trompeteren Thomas Johansson, elektronikeren Tommi Keränen, altsaksofonisten og fløytisten Julie Kjær, tubaisten Børre Mølstad, bassistene Jon Rune Strøm og Christian Meaas Svendsen, trommeslageren og perkusjonisten Andreas Wildhagen, trombonisten Mats Äleklint samt far sjøl på trommer og perkusjon, så har dette blitt ei herlig, strukturert, løs, åpen og usannsynlig groovy reise. De tre låtene, som varierer fra knappe 14 til nesten 29 minutter, forteller oss at Nilssen-Love også er en framifrå komponist i tillegg til alt det andre. Large Unit har fra første stund vært en usedvanlig organisme – den er det i større grad enn noensinne nå. Du verden så tøft dette låter!

Johansson/Storesund/Nilssen-Love – enda flere heftige møter.

Ei stadig mer sentral stemme i den luftige og åpne verdenen er trompeteren og flügelhornisten Thomas Johansson. Vi møtte han først i Cortex sammen med blant andre Gard Nilssen og nå er han også en viktig del av Large Unit. Johansson er i besittelse av et unikt uttrykk, men noe forteller meg at han ikke har det minste mot Don Cherry – verken som instrumentalist eller når det gjelder musikken han skapte spesielt sammen med Ornette Coleman.

I forbindelse med hans master ved Musikkhøgskolen satte Johansson i fjor sammen en trio med Paal Nilssen-Love på trommer og sistnevntes gode kjenning fra Stavanger, bassisten Øyvind Storesund, med fortid både fra Frode Gjerstads frilynte verden og den noe mer strukturerte til Kaizers Orchestra og seinest med Cloroform.

Johansson, som Gard Nilssen kommer også han fra et spennende musikkmiljø i Skien, ønska å utforske dette noe spesielle formatet i et frijazzlandskap og du verden som de tre har fått det til å funke. Jovisst er det fritt og løst, men samtidig opplever jeg at det både er melodisk og ganske så strukturert. De tre har funnet et felles ståsted med musikken til Johansson og de snakker et felles språk sammen som det er lett å bli fascinert av.

Med disse to utgivelsene har Thomas Johansson og Paal Nilssen-Love nok en gang fortalt oss at de hører hjemme helt der oppe målt også med internasjonale ører. Vi snakker tøffe saker hele veien.

Large Unit

Ana

PNL Records/Musikkoperatørene

Johansson/Storesund/Nilssen-Love

Revolution Before Lunch

Tammtz Records//thomasjohansson.no

2 kommentarer
  1. Tilbaketråkk: drill

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg