Ser til Norge

Det er stor interesse for norsk jazz i utlandet, men få gjør som den belgiske pianisten Jonas Cambien: han flytta hit for åtte år siden.

Jonas Cambien Trio, med André Roligheten og Andreas Wildhagen, lar musikken snakke for seg.

Den vel 30 år unge Cambien hadde sett mot Norge etter sin klassiske utdannelse hjemme i Brüssel – han mente det ville være lettere å finne musikere og musikk å samarbeide med og om her. Noe fortalte den relativt uerfarne jazzmusikanten Cambien, som nå skriver og snakker godt norsk, at man ikke måtte kunne hele standardrepertoaret for å skape noe spennende her oppe ved Nordpolen. Rundt miljøene både i Oslo og Trondheim finner vi etter hvert flere utlendinger som åpenbart har tenkt i slike baner og det sier en hel del om åpenheten som er skapt der.

Nå har Cambien fullført sin master som utøvende jazzmusiker ved Musikkhøgskolen i Oslo og bedre "eksamensbesvarelse" enn denne trioinnspillinga kunne han ikke ha levert. Mitt første møte med Cambien kom for kort tid siden med det spennende alternative rockebandet Karokh, bestående av noen av kongerikets mest spennende og søkende unge jazzsjeler, der han trakterer synther.

Med sin egen trio, der ha har invitert med seg André Roligheten på sopran- og tenorsaksofon og bassklarinett og Andreas Wildhagen på trommer, møter vi komponisten, pianisten og bandlederen Cambien i en helt annen setting. Musikken, som Cambien med ett unntak har skrevet, er basert på enkle melodier med en klar struktur, men innenfor det enkle rammeverket er det meste lov. Roligheten og Wildhagen har i løpet av de seineste åra etablert seg som to av våre aller mest søkende, spennende – og finnende – unge musikanter i band som Albatrosh, Mopti og Large Unit, og stortrives tydeligvis i Cambiens åpne verden også.

Det vi blir utsatt for er fri jazz, men ikke frijazz i tradisjonell betydning. Den er rytmisk og melodisk interessant hele veien og de tre fører samtaler på et høyt nivå.

Jonas Cambien skal være velkommen til landet. Han har tydeligvis blitt godt "opplyst" i løpet av de åtte åra han har bodd her – nå er han avgjort i stand til å "opplyse" oss også.

Jonas Cambien Trio

A Zoology of the Future

Clean Feed Records/MusikkLosenn

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg