Saft suse!

Tre av våre aller hippeste yngre jazzmusikanter har møtt den amerikanske organisten, og mye annet, Jamie Saft. Det har det det blitt heftig, herlig og frilynt musikk av.

Gard Nilssen, Ingebrigt Håker Flaten, Jamie Saft og Kristoffer Berre Alberts – ikke småtterier akkurat.

Ikke bare etter dette møtet med bandet Starlite Motel, men ganske ofte når jeg setter på ei ny skive eller går på en konsert, stiller jeg følgende spørsmål: når sover Gard Nilssen? Trommelsageren, komponisten og ofte igangsetteren av en rekke nye konstellasjoner er altså så ettertrakta, på grunn av sine langt framskredne kvaliteter og allsidighet, at jeg har han mistenkt for at han må førstegangshilse på sine naboer hver gang han stikker innom heimen.

Med Starlite Motel har han han tatt initiativet og skrevet mesteparten av musikken til en ny, urspennende kvartett med alt- og tenorsaksofonisten Kristoffer Berre Alberts, som Nilssen også møter i Cortex, for anledninga elbassisten Ingebrigt Håker Flaten, oppdalingen som er bosatt i Austin, Texas, men som holder sammen både Atomic og The Thing på et usedvanlig vis, og ikke minst "utlendingen" Jamie Saft på orgel, moog og lapsteel-gitar. Saft er ikke noe veldig kjent navn her hjemme, men han har samarbeida med nybrottsarbeidere som John Zorn i hans Electric Mazada og sammen med Steve Swallow i Safts band The New Standard. Det sier en hel del om på hvilket nivå han befinner seg og det tar ikke lang tid med Starlite Motel å få det bekrefta.

Nilssen stortrives i de fleste settinger, det være seg rocka saker som Bushman´s Revenge, Puma eller Susanne Sundfør, i Arild Andersens Mingus-hyllest eller mer frilynte, åpne og løse band som Cortex og Acoustic Unity. Alt dette bærer også Starlite Motel preg av. Her finnes det elementer av alt fra superheftig frijazz til urtøff progrock og Saft glir svært elegant og utfordrende inn i dette norske "vepsebolet". Saft har også ansvaret for innspillinga som er gjort i USA i desember i 2014 og lydbildet er rått og ekte – det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor John Zorn synes så veldig om Jamie Safts kvaliteter for å si det sånn.

Starlite Motel byr på musikk som rockere som vel som frisinna jazzfolk kan digge. Her blir det ikke kompromissa en tøddel og ikke spart på noe – her er det mye energi som skal ut og jeg kan love at den kommer ut!

Så gjenstår bare spørsmålet: når sover du Gard Nilssen? Går det over to timer før det kommer svar på spørsmålet så bør manngard vurderes!

Starlite Motel

Awosting Falls

Clean Feed Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg