Stor hyllest av den største

Jan Johansson er intet mindre enn en bauta i svensk og internasjonalt musikkliv. Musikken hans vil leve evig og nå har en av hans inderlige arvtakere, Jan Lundgren, løfta den fram igjen på et strålende vis.

Jan Lundgren og hans håndplukkede medmusikanter under konserten i Ystad.

Det begynner å nærme seg 50 år siden legenden og unikumet Jan Johansson (1931-68) omkom i ei bilulykke på vei til en kirkekonsert. Johansson blei altså bare 37-åringen gammel, men rakk likevel å skape masse udødelig musikk. "Jazz på svenska" er den dag i dag den aller mest solgte jazzplata i Sverige og stadig nye generasjoner forelsker seg både i den og i mye av det andre Johansson skapte, blant annet sjølveste "Här kommer Pippi Långstrump".

En av de store etterkommerne etter Johansson er 50 år unge Jan Lundgren som altså bare var 2 år da Johansson gikk bort. "Alle" som har et forhold til piano, jazz og svensk folkemusikk på den andre sida av grensa, har automatisk et forhold til Jan Johansson og det han etterlot seg – Lundgren er på ingen måte noe unntak.

I forbindelse med Ystad Sweden Jazz Festival, som Lundgren har vært tungt involvert i, sist sommer, var det dags, som det vel heter på andre sida av Kjølen, for at Lundgren tok for seg sentrale deler av Johanssons arv. Det betyr svenske, russiske og ungarske folkemelodier, en Lundgren-original og sjølsagt "Här kommer Pippi Långstrump" som avslutning av festen spilt for et meget begeistra publikum i Ystad Teater – et publikum som sjølsagt kunne disse låtene utenat siden dette er barnelærdom for alle svensker med en viss respekt for seg sjøl.

Som pianist er Lundgren nesten like gjenkjennbar som Johansson, som Johanssons gode venn, kollega og medkomponist Georg Riedel skriver i omslagsheftet – Lundgren har også det spesielle. Når han så har med seg den fine bassisten Mattias Svensson og Bonfiglioli Weber String Quartet, som trakterer arrangement av Martin Berggren på et ypperlig vis, så har dette blitt nok et herlig møte med mye fantastisk musikk som er like vital og livsbejaende nå som den gang den blei unnfanga.

Jan Lundgren

The Ystad Concert – A Tribute to Jan Johansson

ACT/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg