Eksotisk og spennende

Det er ikke hver dag vi blir møtt av en duo med gitar og klarinett som instrumenter. Så er ikke ECM-sjef Manfred Eicher noen A4-produsent heller.

Mona Matbou Riahi og Golfam Khayam gir oss musikk vi ikke visste fantes.

Et av de store privilegiene ved å omtale musikk er at postmannen dukker opp med musikk man ikke visste fantes og som får mottaksapparatet til å skjerpe seg kraftig. Naqsh Duo, bestående av gitaristen Golfam Khayam og klarinettisten Mona Matbou Riahi, begge født i Teheran i Iran, tilhører avgjort den kategorien. Nok en gang beviser ECMs ideologiske leder Manfred Eicher at han leiter og finner der andre overhodet ikke søker og de som velger å tilbringe tid sammen med Naqsh Duo, kommer garantert til å få en annerledes opplevelse.

Vi har med to fantastiske instrumentalister å gjøre – meget skolerte for å si det mildt. De har gått tilbake og studert sitt hjemlands rike musikalske tradisjoner og laga ni egne komposisjoner ut av det der ornamenteringer, stemninger, mikrotonale landskap, spesielle rytmiske konstruksjoner og improvisasjon går sammen på et vis jeg aldri har opplevd før i alle fall.

Helle veien fører de dialoger så åpne, unike og inderlige at du blir sittende ytterst på stolen for ikke å gå glipp av en eneste detalj. Stemningene kan ofte virke litt mørke, men de er hele tida søkende og uendelig vakre. Nok en gang har Eicher funnet gull på steder de færreste av oss ikke ante noe om musikken til. Anbefales veldig til de som gjerne vil åpne nye dører og oppleve noe unikt.

Naqsh Duo

Narrante

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg