Vakker lengsel

Nå er det på høy tid at mange får opp ørene for Ingvild Koksvik. Grunnen er enkelt og greit at hun synger så uendelig vakkert og ikke minst uhyre personlig.

Ingvild Koksvik – lytt og nyt.

Jeg har stifta bekjentskap med Ingvild Koksvik tidligere – da med duoen Orvilsk! Der sang hun tekster av Ernst Orvil sammen med tangentektemannen Lars Jakob Rudjord. Det tok kun kort tid å oppfatte at hun hadde ei stemme det var lett å bli forført av. Det er nå hele seks år siden og det er godt, svært godt faktisk, å få gjenoppfriska møtet Koksvik og med "Og sangen kom fra havet" bekrefter hun på alle vis førsteinntrykket. Her har hun skrevet alle tekstene sjøl og nesten alle melodiene også – Rudjord har bidratt på tre av dem.

Koksvik er bosatt på Lista – det vil si så langt sør du kommer i landet. Det betyr igjen at hun, til tross for at hun egentlig kommer fra Lørenskog, har et nært og sterkt forhold til havet, slik alle som enten er oppvokst eller bor der har. Som hun synger: "Jeg kommer ikke herfra, men jeg er hjemme nå".

Havet byr på så mye: lengsel, styrke, savn, kjærlighet, håp, drømmer. Alt dette og mere til har Koksvik greid å beskrive i tekstene sine og hun formidler dem på et vakkert og usedvanlig personlig vis. Hun har ei lys, inderlig og sterk stemme som bærer veldig godt.

Innspillinga er gjort så langt borte fra den bløde kyststribe som vel tenkelig – i New York. Koksvik har nemlig blitt "oppdaga" og hennes agent over there henta henne over dammen for at hun kunne få gjøre denne innspillinga med nye musikanter og ny inspirasjon. Rudjord spiller fortsatt ei sentral rolle, men produsent og trommeslager Joel Hamilton (Elvis Cotello, Black Keys, Tom Waits) har også henta inn et kremlag av NY-musikanter som gitaristen Marc Ribot, også han med Tom Waits- og masse alternativ jazzbakgrunn, til å kle de vakre, nesten sfæriske melodiene til Koksvik.

Det er godt å dukke ned i Ingvild Koksviks nesten drømmeaktige verden. Hun har historier å fortelle og hun har evnen til å fortelle dem – inderlig og sterkt. Når så tekstene er omfavna av dette vakre pop/vise/jazz-landskapet i tillegg så har Ingvild Koksvik tatt seg inn i mitt sanseapparat for å bli der værende vil jeg håpe.

Ingvild Koksvik

Og sangen kom fra havet

Fyrlyd Records/digerdistro.no

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg