Bastarder er bra!

Mongrel betyr bastard eller blandingsrase og med det i bakhodet er det lett å påstå at Mongrel er å foretrekke. Denne bastardmusikken er nemlig av det ypperlige slaget.

Mongrel med Ayumi Tanaka, Stian Andreas Egeland Andersen, Thomas Husmo Litleskare og Tore Flatjord er en kvartett med mye originalt på lager.

Høsten 2014 kom debuten til kvartetten Mongrel, "Taskenspill". I mine ører etablerte både kollektivet og alle fire individuelt seg som noe og noen av de mest spennende unge musikantene kongeriket hadde frambrakt på lang tid. Det var derfor med store forventninger jeg ga meg i kast med oppfølgeren, "Thick as Thieves", innspilt i Losens eget studio i Spania i fjor høst. La det være klart med en gang: alle forventninger og vel så det har blitt innfridd.

Som sist består Mongrel av bassist Stian Andreas Egeland Andersen – fra Stavanger, trommeslager Tore Flatjord – fra Nannestad og trompeter Thomas Husmo Litleskare – fra Trondheim. Svenske Johan Lindvall har overlatt pianokrakken til japanske Ayumi Tanaka, men fellesnevneren er uansett for alles del Norges Musikkhøgskole i Oslo.

Åtte av de ni låtene er skrevet av enten Egeland Andersen eller Husmo Litleskare, mens den siste er kollektivt unnfanga. Hele veien makter Mongrel å kombinere sine inspirasjonskilder fra det moderne, akustiske landskapet helt fra det amerikanske 60-tallet via et slags søkende nordisk-ECMsk klangbilde sammen med noe de er helt aleine om.

Det er en ro og vilje til å finne fram til noe sammen her som er unik. Her blir egoene lagt til side, samtidig som alle får vist seg fram, på et vis som forteller oss om en modenhet av sjeldent kaliber. Ro og oversikt kombinert med masse kollektiv energi er ofte en suveren oppskrift og den følger Mongrel fra start til mål. Mye kunne vært sagt om hver enkelt her – alle er strålende solister allerede – men først og fremst er det kollektivet Mongrel som tiltaler meg også denne gangen.

Mongrel

Thick as Thieves

Losen Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg