For en fest!

De som har vært utsatt for Fire! Orchestra, glemmer det aldri. Mange har blitt avhengige av denne unike musikalske organismen og jeg bryter sammen og tilstår: jeg er en av dem. Mer enn noen gang faktisk.

Fire! Orchestra i et stille øyeblikk. De finnes, men de er ikke i flertall.

I 2009 dukka det opp en trio jeg aldri hadde hørt maken til tidligere, nemlig svenske Fire! Bassisten Johan Berthling, saksofonisten Mats Gustafsson og trommeslageren Andreas Werliin hadde funnet sammen til noe verden ikke hadde opplevd tidligere. De tok med seg impulser fra hvor det enn var i den musikalske floraen og miksa det med en solid porsjon impro og som vanlig hadde Rune Kristoffersen i Rune Grammofon øre for nok en nyskapning og har nå gitt ut den svenske trioen ved fem anledninger.

Når Mats Gustafsson er involvert så finnes det vanligvis ikke så mange grenser. Umeås store sønn lar seg heldigvis sjelden stoppe og da ideen dukka opp rundt 2012 om å lage et stooooooort Fire!, så Gustafsson & Co høyst sannsynlig bar mulighetene og ikke problemene. De kontakta nærmere 30 av sine "nærmeste" musikalske venner og noe forteller meg at de aller, aller fleste takka ja – de ville være med på galskapen!

Etter en del jobber ga Fire! Orchestra oss live-innspillinga "Exit" i 2013. Året etter kom "Enter" og nå, etter at vi fikk "She Sleeps, She Sleeps" med trioen tidligere i år, er det altså klart for Fire! Orchestras kanskje heftigste og mest funky utblåsning til nå: "Ritual".

Vokalistene Sofia Jernberg og Mariam Wallentin tar for seg tekster av lyrikeren Erik Lindegren og musikken, som er komponert av triomedlemmene og Wallentin, er en blanding av urfunky, fri, søkende toneganger og så sjangerutslettende som vel tenkelig, men samtidig basert på improfundamentet som hele tida har ligget i ryggmargen til de tre.

Fortsatt består bandet av kremen av svenske musikanter fra en rekke utspring og band som trombonisten Mats Äleklint, tubaisten Per Åke Holmlander, saksofonistene Anna Högberg, Per "Texas" Johansson og Jonas Kullhammar – pluss danskene Lotte Anker og Mette Rasmussen – tangentisten Martin Hederos. Harald og Sonja har sendt hornisten Hild Sofie Tafjord som sin representant.

Savnes det funky trøkk i uante mengder og det gjort på et unikt vis, så anbefales Fire! Orchestra mer enn noen gang. Urtøft – intet mindre!

Fire!Orchestra

Ritual

Rune Grammofon/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg