Vakker livsvisdom fra vest

Når man hører navnene Nymark og Molvær, så tenker man ofte i jazzsamenheng på de strålende trompeterne Kåre og Nils Petter. Denne gangen er det Lena og Jens Arne det handler om og det holder mer enn lenge det!

Lena Nymark og Jens Arne Molvær sliter ikke med generasjonsmotsetninger akkurat.

Foto: Aslak Molvær

Jeg skammer meg ikke for det, men nok en gang må jeg nevne øya Sula når navnene Molvær og Nymark er involvert. Siden Sula, like utenfor Ålesund, må være den mest musikalske øya i kongeriket, så faller det nemlig både naturlig og riktig. Med "Utrøna", som betyr sjøbris eller solgangsbris på sunnmørsk, har den utmerkede vokalisten Lena Nymark (35) – faren hennes er søskenbarnet til Kåre – og Sulas Gandalf, som Lena kaller han, Jens Arne Molvær (75) på klarinett og tenorsaksofon – far til Nils Petter, gitt oss en herlig tilstandsrapport fra øya med kjente låter fra store deler av jazzhistoria med tekster på norsk – ofte oversatt og gjendikta av far Molvær.

Nymark, som har studert på Norges Musikkhøgskole og jobba med folk som Hanne Hukkelberg og Terje Isungset og som ga oss den flotte debutskiva "Beautiful Silence" for to år siden, har flytta tilbake til Sula og heldigvis fått i gang et fruktbart samarbeid med mannen som har betydd enormt mye for veldig mange både på Sula og i resten av landet, spesielt gjennom sitt engasjement i og bidrag til Ytre Suløens Jass Ensemble.

Her har de samla seg rundt et repertoar med låter som "Smile", "Waltz for Debby", "Autumn Leaves", "Somewhere over the Rainbow" og "What Are You Doing the Rest of Your Life?", men med tekster utelukkende på norsk. Nymark synger vakkert og ekte på sunnmørsk/nynorsk og får empatisk og flott tonefølge av Molvær og den argentinsk/norske trommeslageren Carlos Alberici, pianisten Askjell Molvær – lillebroren til Jens Arne – og bassisten Lars Martin Vik.

"Utrøna" er en herlig og flott bekreftelse på både hvem og hva Lena Nymark, Jens Arne Molvær og Norges viktigste musikkøy, Sula, er. Her er det mye livsvisdom med referanser både til sjø, fjell, fjord, vind, barndom, eldring og kjærlighet – sjølve livet altså.

Lena Nymark – Jens Arne Molvær

Utrøna

New Field Music/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg