Legenden Arild Andersen

Arild Anderen er av den ustoppelige sorten – og takk for det! Her viser han fram en helt fersk trio og som det aller meste Andersen tar borti, så er dette også gull.

Arild Andersen omgitt av Helge Lien og Gard Nilssen – en ny topptrio er unnfanga.

For tre år siden bestemte de tyske jazzmagasinet Jazz thing seg for å hylle noen av de europeiske jazzmusikantene som har markert seg mest fordelaktig gjennom flere tiår og som har gjort seg fortjent til en tilnærma legendestatus. Det har så langt ført til brei redaksjonell omtale i magasinet, en konsert i Tyskland og en cd henta fra konserten. Vår egen basshelt Arild Andersen har på alle vis oppfylt "kravene" og den 15. april sto han på scena i Gütersloh foran et begeistra publikum.

Andersen har ved flere anledninger vist oss at han kan stå mutters aleine på scena og trollbinde sitt publikum. Ved denne anledninga, der vi kan høre en tydelig stolt Andersen takke for hederen mellom låtene, har han imidlertid invitert med seg to unge og en hel del mer enn lovende kolleger, pianisten Helge Lien og trommeslageren Gard Nilssen. Begge har jobba med Andersen tidligere – Lien som fjerdemann i Andersens faste trio og Nilssen i sjefens Mingus-prosjekt – men såvidt jeg vet er dette første gang de møtes som trio. Det skulle man på ingen måte tro!

Andersen har vært en foregangsmann på så mangt – ikke minst når det gjelder å ta med seg unge musikanter som har vært i stand til å utfordre han. Jon Balke og Pål Thowsen hadde ikke runda 20 da de blei løfta fram på 70-tallet og Tore Brunborg og Nils Petter Molvær var ikke mye eldre da de blei en viktig del av Masqualero på 80-tallet. Lien og Nilssen er en del eldre enn de nevnte, men tankegangen til Andersen er likevel den samme: han vil ha motstand og utfordringer og mye yngre 70-åring enn Arild Andersen finnes vel knapt.

De tre gir oss seks mer eller mindre kjente Andersen-låter i alt fra de vakreste og inderligste ballader som "The Day" og "Dreamhorse" til den kanskje mest groovy og funky Andersen-låta gjennom alle tider, "Outhouse" fra 70-tallet – ei låt som er like hip i dag som den gang. Andersen med sin usedvanlig personlige sound og sin utadvendthet i måten å uttrykke seg på og Lien og Nilssen med sitt trøkk, sin virtuositet og sine nye ideer, er med å gjøre dette til en festkveld av de sjeldne. Helt til slutt blir Andersen intervjua live fra scena og de som vil ha mer av det kan møte opp på Kongsberg om noen uker – det skal jeg sørge for:-)

"The Rose Window" er nok en bekreftelse på hvilken enorm standing Arild Andersen har også utenfor våre egne grenser. Det er også en bekreftelse på hvilken enorm musikant han er på alle slags vis. Vi snakker legende – ferdig snakka.

Arild Andersen

The Rose Window

Intuition/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg