Miles anno 2016

Robert Glasper er en av de viktigste nye stemmene i moderne amerikansk musikk. Her har han tatt for seg ledestjerna Miles Davis, satt biter av hans musikk inn i en ny setting og invitert med seg en rekke gjester, blant andre Erykah Badu, John Scofield og Stevie Wonder.

Robert Glasper og Miles Davis – sammen og hver for seg.

Pianisten, arrangøren, komponisten og bandlederen Robert Glasper (38) fra Texas har siden begynnelsen av årtusenet i stadig større grad vist oss at han, på tvers av de fleste sjangre i moderne amerikanske musikk, er en viktig retningsgiver. Han kan være en ganske så straight triopianist når han ønsker det, men med "Black Radio" i 2012 vant han en Grammy for beste R&B-album. Om det er jazz, hip hop, soul, R&B eller såkalt neo soul, så kjenner Glasper seg hjemme samtidig som han har vært med å videreutvikle mange av disse sjangrene.

Glasper har, som de fleste andre med godt musikalsk gangsyn, et nært og godt forhold til Miles Davis (1926-1991) og hans musikk. Bakgrunnen for denne skiva og denne hyllesten er jeg faktisk ikke sikker på – kan det det kanskje være at det er 90 år siden sjefen blei født? – men Glasper var tydeligvis ikke vanskelig å be, men han ville ikke lage noen tradisjonell spille-låtene-til-Miles skive med masse trompet. Glasper ønska å sette det hele inn i 2016 og han ville heller ikke spille noe særlig sjøl – han ville hente inn artister han sjøl satte pris på og som han trodde ville tilføre Miles-verdenen noe nytt. I stor grad har han lykkes med det.

Glasper har ofte her plukka at biter av låter og brukt det som utgangspunkt og noen ganger er det "bare" den uforliknelige stemma til Miles som er inspirasjonskilden. Glasper har hatt fri tilgang til Sonys enorme Miles-arkiv og benytta det på et unikt vis.

Med seg her har han mer eller mindre kjente navn fra flere sjangre: Bilal, Illa J, Erykah Badu, Phonte, Hiatus Kaiyote, Laura Mvula, KING, Georgia Anne Muldrow, John Scofield, Ledisi og Stevie Wonder. Hver på sitt vis har de tatt utgangspunkt i Miles´ musikalske verden og laga ny musikk av det. Det er absolutt ikke sikkert at den konservative delen av jazzmenigheta vil juble for det de blir utsatt for, men for nye generasjoner som har et ønske om å finne ut hvor Miles Davis kom fra og hvem han var musikalsk, så er "Everything´s Beautiful" absolutt et sted å begynne. Miles ville ha digga dette – you know what I mean?

Miles Davis & Robert Glasper

Everything´s Beautiful

Columbia/Blue Note/Legacy/Sony Music

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg