Historisk spennende

Jan Ove Ekeberg fortsetter å gå tilbake i tida. Med "Den siste vikingkongen – Krigens læregutt" tar han oss med tilbake til 1000-tallet og Olav den Hellige og hans halvbror Harald Hardråde. Med de to i sentrale roller har Ekeberg skapt en glitrende og historisk spenningsroman.

Jan Ove Ekeberg skaper stor spenningslitteratur med vikingtida som bakteppe.

Når man kommer fra verdensmetropolen Lillestrøm, så ligger det i sakens natur at man må finne seg en fritidssyssel. Ekeberg skjønte tidlig at lediggang kunne føre mye rart med seg og i tillegg til journalistjobben, i TV 2 de seineste åra, tok han derfor forfatterpennen fatt. Mellom 2011 og 2013 ga han oss trilogien "I sverdets tid" og i 2014 kom kriminalromanen "Den barmhjertige terroristen". Tre barnebøker og flere biografier har det også blitt og og med årets roman bekrefter Ekeberg at han behersker denne sjangeren med historiske spenningsromaner på et glitrende vis.

Jeg var så heldig at jeg hadde Edvard Bull som foreleser da jeg studerte historie. Det førte til at faget historie både blei spennende, interessant, morsomt, lærerikt og nyttig for resten av livet. La det være klart med en gang: Alt dette får også Ekeberg til med sin roman.

Det har hendt at Jan Ove Ekeberg har kommet lovlig seint til sine egne sendinger, noe blant andre Oddvar Stenstrøm har hatt stor glede av.

Med sin elegante og lette språkføring viser han oss inn i en epoke rundt slaget på Stiklestad i 1030 og et slag som skulle vise seg å få enorm betydning for Norge. Han beskriver hovedpersonene, samt en rekke andre mer eller mindre sentrale skikkelser, på et levende og empatisk vis. Samtidig er det åpenbart at Ekeberg har drevet research en toppjournalist verdig – jeg tipper faghistorikere skal djupt ned i materien for å finne noe å ta Ekeberg på.

Det aller mest fascinerende her er likevel den levende historia Ekeberg har skapt – hvor det vi vet stemmer slutter og hvor Ekebergs fantasi tar over, er ikke godt å vite, men viktig er det heller ikke. Det som er viktig for oss lesere er at han har makta å skape ei spennende reise som samtidig er lærerik og fra start til mål opplever jeg denne ferden nesten som en krimroman – det er spennende hele veien.

Jan Ove Ekeberg har har gitt oss en roman som roper på en oppfølger. Nå synes jeg Ekeberg kan ta sluttpakke i TV 2 og skrive på heltid. Økonominyhetene kan mange ta seg av – denne litteratursjangeren derimot er Jan Ove Ekeberg bortimot aleine om. Det er en ordre!

For ordens skyld: jeg kjenner Jan Ove Ekeberg godt etter å ha jobba sammen med han i TV 2 i bortimot 20 år. Til tross for det mener jeg alt jeg har skrevet.

Jan Ove Ekeberg

Den siste vikingkongen – Krigens læregutt

Gyldendal

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg