Ei ny side av en original

Fra mitt første møte med gitaristen og lydlandskapsmaleren Stian Westerhus har jeg vært fascinert. Nå mer enn noen gang.

Stian Westerhus går det ikke 13 av på dusinet – ikke 12 heller.

Stian Westerhus (37) er bondesønn fra den lille bygda Jådåren ved Steinkjer i Nord-Trøndelag. Det var liksom ikke åpenbart at han skulle bli en av Europas mest interessante og spennende gitarister i diverse grenseland, men det har han altså allerede blitt. Han har turnert verden rundt, han har vunnet Spellemannpris og han har jobba med blant andre Sidsel Endresen, Nils Petter Molvær, Jaga Jazzist og Trondheim Jazz Orchestra. Han har vært og han er en fullstendig kompromissløs musikant som bare MÅ gå sine egne veier og det gjør han så definitivt på denne soloutgivelsen også.

Med sin gitar, sin stemme og sin trommemaskin til fri disposisjon tar Westerhus oss med til steder de færreste av oss noen gang har vært før. Her er det solide impulser fra impro, støy og rock – og sikkert mye annet også – som Westerhus setter sammen til et helt nytt brygg. Jeg har aldri opplevd vokalisten Westerhus så tydelig og så sentral tidligere og kanskje derfor er også rockebakgrunnen viktigere enn tidligere. Det utadvendte blander han også på et elegant vis med det melankolske.

Stian Westerhus´ mesterskap for min del er hans sound – uttrykket han har skapt seg siden mitt første møte med han med powertrioen Puma. Den har han fortsatt å videreutvikle til noe som er umiskjennelig Stian Westerhus og med de seks ganske så forskjellige låtene på "Amputation" så kommer han til å snakke til et stadig større og mangefasettert publikum rundt om på kloden. Det er svært fortjent for en ev de viktigste og meste spennende, nye stemmene som har kommet ut av kongeriket de seineste åra.

Stian Westerhus

Amputation

House of Mythology/bordermusic.no

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg