Framtida er her

Midtnorsk Ungdomsstorband sammen med vokalensemblet Young Voices forteller oss at det er absolutt ingen fare på ferde for etterveksten i norsk jazz.

Blant medlemmene i Midtnorsk Ungdomsstorband og Young Voices befinner det mange framtidige stjerner på jazzhimmelen. Garantert!

Foto: Aleksander Lindås

Midtnorsk Ungdomsstorband (MUST) og Young Voices (YV) er to ensembler som Midtnorsk Jazzsenter har etablert for å fremme unge, fra 16 til 20 år, jazztalenter fra regionen under ledelse av toppinstruktører. Etter at Kristoffer Lo, som sikkert blei for opptatt med Highasakite, overlot roret til Martin Myhre Olsen, sjøl bare 25 år, i 2014, har ensemblene tatt nye skritt og med "Plays the Music of Martin Myhre Olsen" gir de oss sin første cd-utgivelse. La det være klokkeklart med en gang: hadde jeg ikke visst det, så hadde jeg trodd at det i stor grad var proffe, voksne musikanter vi hadde med å gjøre.

Myhre Olsen, saksofonist fra Leirsund ved Lillestrøm, er et av de største talentene som har kommet ut av den etterhvert så mye omtalte jazzlinja i Trondheim. Han har sjøl vist seg fram i en rekke konstellasjoner og debuterte under eget navn med, eller rettere sagt med MMO-Ensemble, for kort tid siden med "Lonely Creatures" – en strålende debut. Her har han skrevet musikk for ensemblet og gjort det på Duke Ellington-måten: han kjenner godt til styrkene og personlighetene i bandet og har skrevet musikken spesifikt for hver enkelt. Dessuten er musikken tilpassa tekster av Emily Dickinson og Al Purdy.

Storbandet består av to vokalister, en trompeter, tre saksofonister, piano, vibrafon, gitar, bass og trommer og de unge stemmene er er fire jenter og en gutt under ledelse av Ingrid Lode.

Det hevdes at stikkordene for dette prosjektet er energi, pågangsmot, lekne figurer og former, sårbar mystikk og fokus på det spontane og uhøytidelige. Det er absolutt mulig å kjenne igjen alt dette og mere til på denne herlige ekskursjonen spilt inn i løpet av én dag i desember i fjor. Musikken og arrangementene til Myhre Olsen er uten unntak usedvanlig melodiske og vakre. Det groover noe voldsomt av de unge guttene og jentene – hyggelig at det stadig kommer opp flere jenter forresten – og de er allerede utstyrt med dynamiske kvaliteter som man vanligvis er mye eldre for å mestre.

Jeg kunne nevnt navn på mange av de allerede mer enn lovende solistene her, men synes det er like greit å slå fast at her finnes det mange vi kommer til å høre svært mye fra i åra som kommer. Det som er uomtvistelig er at Martin Myhre Olsen og Ingrid Lode har makta å skape "et band" av unge særdeles lovende musikanter og gitt de meget utfordrende og herlig musikk å bryne seg på.

Midtnorsk Ungdomsstorband & Young Voices

Plays the Music of Martin Myhre Olsen

MNJ Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg