Fra Jømna til Rio

Tom S. Lund falt i den musikalske Brasil-gryta som ung. Der har han heldigvis blitt værende.

Tom S. Lund, Eva Bjerga Haugen og Tor Yttredal gir oss musikk som smaker av sommer og som egner seg for resten av året også.

Gitaristen, muntrasjonsrådet, bandlederen og den ustoppelige entusiasten når det gjelder arven etter Antonio Carlos Jobim & Co, Tom Steinar Lund – mitt navn er ødelagt, som han har fått sagt noen ganger med sitt sedvanlige varme smil, kommer fra den lille bygda Jømna ved Elverum. Der heter en sentral del av bygda Prærien og spesielt mye lenger unna Ipanema, Copacabana, Rio og brasiliansk musikk tror jeg det er vanskelig å komme. Likevel har Lund i store deler av livet vært mer tiltrukket av det som har skjedd musikalsk på den andre siden av kloden enn i og rundt de mørke skogene. Det er mulig å ha forståelse for det.

Lund har i flere tiår spredd både mye glede og store doser varm og herlig musikk med brasilianske røtter med bandene Trio de Janeiro og Desafinado. Det gjør han så avgjort fortsatt spesielt med Trio de Janeiro, men heldigvis er det andre som også vil benytte seg av Lunds tjenester og kvaliteter.

I 2010 blei han invitert til Stavanger av sjefen for jazzutdanninga i oljebyen, saksofonisten og fløytisten Tor Yttredal, og der skulle han også få møte den meget begavede vokalisten Eva Bjerga Haugen. Det sa seg sjøl i hvilket landskap de skulle bevege seg i, men alle var innstilt på å styre unna de vanligste låtene som "Girl from Ipanema" og "One Note Samba". Det finnes nemlig en voldsom underskog av fantastiske låter der sør som de fleste av oss aldri har hørt tidligere, men Lund har heldigvis en oversikt som er sjelden.

Møtet mellom de tre blei så vellykka at Maijazz inviterte de til å gjøre en konsert året etter og NRKs eminente tekniker Per Ravnaas satt heldigvis ved spakene og nå får også vi være med på konserten.

Publikum den gangen og vi nå, og for evigheten, blir servert et dusin nydelige låter av storheter som Ivan Lins, Toninho Horta og Chico Buarque. Lunds gitarspill er så autentisk og "riktig"at det som alltid er en fryd å være i hans selskap. Det samme gjelder på alle vis Bjerga Haugen som, på portugisisk må vite, gjør en inderlig og strålende innsats med sin varme og lyse stemme. Intet mindre enn en liten sensasjon – dette er nemlig mitt første møte med henne. Tor Yttredal fargelegger også med sine ymse instrumenter akkurat slik det skal gjøres – og akkurat på rett sted hele veien.

Blir det ikke varmt og inderlig nok i løpet av sommeren så er det bare å fylle på med Amigo Tom – musikk for alle årstider faktisk.

Amigo Tom

Ao vivo

Balder/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg