Framtida er her

Bassist og vokalist Ellen Andrea Wang er et talent utenom det vanlige. Det er bare å spørre Sting og alle som var tilstede på hennes takk-for-prisen-konsert på Kongsberg. Dessuten viste Steps Ahead oss at det er masse livskraft igjen i bandet etter 40 år i live!

Med bestillingskonserten "Songs from Land" bekrefta Ellen Andrea Wang at hun er et helt spesielt talent.

Foto: Gunnar Brekke

29 år unge Ellen Andrea Wang har nådd svært langt sin unge alder til tross. Hun er blant annet garantert den eneste musikanten, på Tellus i alle fall, som har spilt med Sting og Østre Toten Storband i løpet av den samme uka og hun har etablert seg solid langt utenfor Harald og Sonjas grenser i trommesjef Manu Katchés band.

Det var derfor bare på sin plass at hun allerede i fjor blei tildelt festivalens store musikerpris – en pris som forplikter en konsert påfølgende år. Wang hadde benytta anledninga til å gå tilbake til røttene sine og tok utgangspunkt i musikk fra Søndre Land, ikke langt fra Gjøvik, der hun har vokst opp. Det betyr relativt enkle melodier og med tekster som omhandler alt fra religiøs lengsel til mat!

Med sin faste trio bestående av Erland Dahlen på trommer og Andreas Ulvo på ymse elektriske tangentinstrumenter som fundament, hadde Wang invitert med seg veteranen Jon Balke på piano – hvilken autoritet, tilstedeværelse og retningsgiver – og Hanna Paulsberg på tenorsaksofon.

Med "Songs from Land" har Wang både tatt vare på og utvikla musikk som er viktig for henne. Hun har løfta den inn i et moderne lydlandskap der alle fem fikk være med å prege det hele hver på sitt uhyre personlige vis. Wang både synger og spiller på et jordnært, men samtidig "internasjonalt" vis som vil føre henne til store scener kloden rundt – jeg lover. Musikken var hele tida usedvanlig melodisk og rytmisk "lett", men både Balke, Dahlen, Paulsberg og Ulvo ga den farger og med herlig bruk av dynamiske virkemidler var det hele tida masse spenning til stede som blant annet i den strålende "duellen" mellom Balke og Ulvo.

En dag må jeg til Land og Ellen Andrea Wang er garantert på vei til flere land for herligere musikk kommer det ikke mye av fra bygdene nå til dags.

Med Jon Balke, Hanna Paulsberg, Erland Dahlen og Andreas Ulvo på laget var Ellen Andrea Wang trygg – og vel så det.

Foto: Gunnar Brekke

Steps Ahead anno 2016 består av Eliane Elias, Mike Mainieri, Marc Johnson, Billy Kilson og for anledninga Bendik Hofseth.

Foto: Tor Hammerø

For 40 år siden satte den nå 78 år unge vibrafonisten Mike Mainieri i gang Steps Ahead – et fusionband som skulle vise seg å bli et av verdens mest retningsgivende innen sjangeren. Mainieri er fortsatt i førersetet og bandet består nå av pianisten Eliane Elias, med hennes ektemann Marc Johnson på bass, Billy Kilson på trommer og Donny McCaslin – kjent som svært viktig bidragsyter til David Bowies avskjedsalbum "Blackstar" tidligere i år – på tenorsaksofon. Når så tdligere medlem av familien, Bendik Hofseth, satt inn mot slutten av konserten, var garantert Steps-fansen mer enn fornøyd.

Med tusener på Kygo-konsert bare noen meter unna, var publikumsframmøtet skuffende på Steps Ahead-konserten. Det var leit fordi dette absolutt var ei utgave av både bandet og musikken som holdt meget solid klasse. Veteranene visste vi hva stod for, likevel plukka både Elias, Mainieri og ikke minst den tidligere Bill Evans-bassisten Johnson fram noe ekstra. "Nykommerne" Kilson og McCaslin er solister på høyeste nivå og at både David Bowie og mange andre har hørt noe helt spesielt i McCaslin er ikke overraskende – her snakker vi om en tenorist som vil prege moderne jazz i tiår framover.

Jeg har hørt Steps Ahead og store deler av musikken mange ganger tidligere. Likevel lar jeg meg begeistre og spesielt morsomt var det jo å høre vår egen Bendik Hofseth på gamle trakter. Vi snakker om en kar med it-faktoren – du verden for en sound det er i hornet til Bendik! Til alle som gikk glipp av Steps Ahead denne gangen – muligheten byr seg igjen i Molde om knappe to uker. Be there!

Heftig møte mellom Donny McCaslin og Bendik Hofseth.

Foto: Tor Hammerø

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg