Starten på det største

Weather Report er kanskje det hippeste jazzbandet ever. Her kommer en av grunnleggerne med sin nåtidstolkning av det grensesprengende bandet og musikken.

Miroslav Vitous var sammen med Wayne Shorter og Joe Zawinul i den første utgava av Weather Report.

Den nå 68 år gamle tidligere tsjekkiske toppsvømmeren Miroslav Vitous var med å stifte Weather Report i 1970 sammen med Wayne Shorter og Joe Zawinul. Det skulle vise seg å bli et av de aller største banda i jazzverdenen og et band som eksisterte helt fram til 1986. For Vitous sin del så varte eventyret bare fram til 1974 og han har siden ikke lagt skjul på at forholdet, spesielt til Zawinul, ikke var av typen dra på ferie sammen.

Vitous, som både er en bassist og en komponist i ultraklassen, har siden den gang spilt med en rekke andre storheter blant andre vår egen Jan Garbarek. Han har i tillegg til jazz også jobba en hel del med samtidsmusikk og bodd både i USA og i Europa etter at han hoppa av fra det den gang kommuniststyrte Tsjekkoslovakia.

I 2010 og 2011 følte han behov for å gjenoppfriske sin del av Weather Repoert-historia. Sammen med sopran- og tenorsaksofonistene Roberto Bonisolo, med røtter både i Canada og Italia, og Gary Campbell, trommeslagerne Gerald Cleaver og Nasheet Waits og den tyrkiske tangenttraktøren Aydin Esen – en blanding av amerikanske og europeiske musikanter altså – har Vitous skapt et kollektiv som gjør noe nytt og ganske annerledes med deler av Weather Report-skatten.

Om det er "Birdland", "Scarlet Woman", "Pinocchio" eller en rekke Vitous-komposijoner vi blir servert, så gir Vitous & Co oss en langt friere, mer søkende og mindre "kommersiell" opplevelse enn det moderbandet gjorde. Det Vitous sier meg er at denne musikken har mange muligheter i de riktige hender og hoder og de seks herrene som er samla her er så avgjort riktige.

Miroslav Vitous

Music of Weather Report

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg