Arva blir videreført

Den strålende bassisten og vokalisten Richard Bona fra Kamerun har lagt verden for sine føtter med mangt og mange. Her viser han oss arva og forbindelsen mellom afrikansk og cubansk musikk på et herlig sett.

Richard Bona er smakfull både som vokalist og bassist.

Richard Bona var et vidunderbarn hjemme I Kamerun. Allerede før han nådde tenårene kunne han spille en rekke instrumenter og spilte med voksne musikanter. Etter at han fikk høre Jaco Pastorius som 13-åring skifta han fra gitar til bass og "der" har han blitt værende siden. Rundreisa til Bona (48) gikk først til Tyskland for studier, så til Paris før han slo seg ned i New York i 1995. Bona har stått på lønningslista til både Pat Metheny, Joe Zawinul og Mike Stern og heftigere bekreftelse på at vi har med en musikant øverst på lista å gjøre, er det ikke mulig å få.

Bona har, i tillegg til å være en særdeles ettertrakta sidemann, også gitt ut flere soloskiver og turnert mye med egne band. Med sitt seineste prosjekt, "Heritage", har han ønska å vise oss de viktige forbindelseslinjene mellom vest-Afrika og Cuba og han har fusjonert seg sjøl med Mandekan Cubano, en kvintett med høykompetente musikanter med røtter på Cuba. Instrumenteringa er piano, to perkusjonister, trombone og trompet mens Bona spiller bass, gitar, sitar, perkusjon, tangenter i tillegg til å synge med sin helt særegne stemme.

Det går ikke fram av platecoveret om Bona har skrevet musikken og tekstene, men jeg sitter med en følelse av at det har han gjort. Uansett virker det hele svært personlig og Bona og vennene hans har makta å skape en fusjon med røtter på begge sider av havet. Dette er rytmisk og melodisk svært sterk musikk og med virtuosen Bona, både som instrumentalist og vokalist, i spissen blir dette både ei vakker og viktig plate som sier en hel del om hvordan både folk og musikk har vandra.

Har du ikke hatt gleden av å å oppleve Richard Bona tidligere, er dette et utmerka sted å starte. Han er nemlig intet mindre enn en unik musikant.

Richard Bona

Heritage

Qwest Records/Naxos Norge

3 kommentarer

Siste innlegg