Stadig tøffere

Trioen Bly de Blyant under ledelse av trommeslageren Øyvind Skarbø har laga sin tredje og tøffeste utgivelse med en heftig gjest på lur i tillegg til trioen.

Shahzad Ismaily, Øyvind Skarbø, Hilmar Jensson og Ches Smith – ikke akkurat noen A4-gjeng.

Med "ABC" og "Hindsight Bias" etablerte Bly de Blyant seg som et spennende og annerledes kollektiv i moderne norsk – og internasjonal – jazz. Med seg hadde og har Skarbø den Brooklyn-baserte multiinstrumentalisten Shahzad Ismaily – med fartstid blant andre fra Marc Ribot, Will Oldham og John Zorn – på bass, moog og shaker og den islandske gitaristen Hilmar Jensson og for anledninga Ches Smith på vibrafon, congas og trommer.

Omstendighetene ville det slik at alle var i Bergen under Nattjazz i fjor – Ismaily og Smith i Marc Ribots band Ceramic Dog og Jensson i samarbeid med Arve Henriksen – og initiativrike Skarbø fikk samla bandet og Smith til en herlig (eller hellig?) dag i St. Jakobs kirke. På repertoaret stod to kollektivt unnfanga låter, en av Jensson og fem av Skarbø.

På sett og vis er dette den mest "strukturerte" Bly de Blyant-innspillinga til nå. Tidligere har det vært mer skisser de tre har gått i studio med. Skarbø hadde Smiths vibrafon veldig i bakhodet da han skrev låtene sine og den ECM-aktuelle Smith får også godt med lydrom og plass til å vise oss hvorfor han av mange blir utropt til en av de mest spennende unge utøverne på New York-scena nå.

Musikken er hele tida utforskende og søkende. Noen ganger er den rocka, med hippe rytmiske variasjoner, mens den noen ganger er innoverretta og kontemplativ.

Hele tida har den uansett Bly de Blyant-bumerket på seg. Det har fra starten av vært et helt umiskjennelig særpreg på dette bandet og det er det så avgjort fortsatt sjøl om Ches Smith er invitert inn i varmen. Han har helt åpenbart gått inn i bandet på bandets premisser og blitt en integrert del av det hele. Tøft – rettere sagt beintøft er det.

Bly de Blyant

The Third Bly de Blyant Album

HUBRO/Musikkoperatørene

5 kommentarer

Siste innlegg