Til Napoli – med norsk hjelp

Hva har Jan Bang, Arve Henriksen og Audun Kleive med Napoli å gjøre? Ikke godt å si, men den italienske mesterpianisten Stefano Bollani har i alle fall invitert med seg nordmennene for å hylle favorittbyen sin.

Stefano Bollani er en usedvanlig uttrykksfull pianist.

Stefano Bollani (43) debutert i profesjonell sammenheng allerede som 15-åring. Han er med andre ord blant de få som har levd opp til barnestjerneberømmelsen og blitt værende i det øverste sjiktet også som voksen. Vi har støtt på Bollani i en rekke settinger de seineste åra, blant annet i trompetlegenden Enrico Ravas band i flere år og på en rekke ECM-innspillinger. For et par år siden møtte vi han også på Moldejazz sammen med den brasilianske mandolimvirtuosen Hamilton de Holanda og med Bollanis egen trio, med danskene Jesper Bodilsen og Morten Lund, har vi hørt han spille en nydelig versjon av Bjørn Eidsvågs "Gleda"!

Denne gangen møter vi Bollani i en "rar" setting. Det har seg nemlig slik, at sjøl om Bollani kommer fra Milano, så er han svært så begeistra for Napoli. Han simpelthen elsker å rusle rundt i den sør-italienske storbyen for å suge inn den spesielle atmosfæren. Som storbyer flest byr også Napoli på mye og mangt og med "Napoli Trip" har Bollani forsøkt å gjenskape musikalsk de forskjellige stemningene han finner på sine runder i byen.

Det betyr alt fra folkemusikkaktige solopiano-utflukter med "´O Sole Mio", via funky bluesaktige låter med de italienske musikerne Daniele Sepe (tenorsaksofon) og Nico Gori (klarinett) og den franske trommevirtuosen Manu Katché og med Bollani på elpiano, vi får til og med møte Bollani som vokalist for første gang og til slutt sammen med nevnte de Holanda. Bollani har også ønska å vise oss det mer moderne og hippe Napoli og det er der våre gutter kommer inn i bildet. Ikke bare Jan Bang (samples og programmering), Arve Henriksen (trompet) og Audun Kleive (trommer), men også Ole Andreas Undhjem Hagelia på live sampling og Bjørn Charles Dreyer på gitar – på ei låt med en sample av Morten Qvenild-musikk! Det blir det nesten sjølsagt tøff og annerledes musikk av og så sier det en hel del om standingen og anerkjennelsen norsk musikk nyter der ute.

Stefano Bollani har tatt oss med på ei høyst personlig og annerledes reise til den italienske millionbyen Napoli som åpenbart har forført han for godt. Jeg har også skjønt at dit må jeg tilbake en dag – Bollani har overbevist meg.

Stefano Bollani

Napoli Trip

Decca/Universal Music

4 kommentarer
  1. Tilbaketråkk: Rapid PK studies
  2. Tilbaketråkk: GVK Biosciences
  3. Tilbaketråkk: GVK Biosciences

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg