Noe eget på hjertet

Komponisten og stemmekunstneren Maja S.K. Ratkje har ført og fører ei kompromissløs linje som gjør henne til en av de mest spennende i et grenseland der samtidsmusikk møter improvisasjonskunst. Her kommer det to nye strålende eksempler på det.

Maja S.K. Ratkje med blikket i retning noe helt eget.

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje (42) studerte komposisjon på Norges musikkhøgskole fra 1995 til 2000. Der la hun grunnlaget for det som har blitt ei strålende karriere med stor oppmerksomhet langt utenfor våre egne grenser. Ratkje har hele tida også vært utøvende musiker med stemma som hovedinstrument, men der hun også har brukt elektronikk, theremin og fiolin i tillegg.

Ratkje har i stor grad fronta egne verk som utøver rundt om på Tellus, det være seg som soloartist, i ymse samarbeidsprosjekt med bandet Poing, den nederlandske stemmeakrobaten Jaap Blonk, elektronikeren Lasse Marhaug eller med improkvartetten SPUNK.

Et annet sted Ratkje føler seg mer enn hjemme er sammen med de to samtidsensemblene Cikada og Oslo Sinfonietta, begge under ledelse av Christian Eggen. Her får vi møte henne i "samspill" med begge, men hver for seg.

Ratkje har komponert begge verkene som varer i henholdsvis godt og vel 20 og 23 minutter. Det første, "And Sing While Thou on Pressed Flowers Dost Sleep", sammen med Cikada, og "Concerto for Voice" med Oslo Sinfonietta. I det første verket er Ratkjes lyder spilt inn på tape og lydfilene blir spilt av mens ensemblet spiller det noterte verket. Det andre verket derimot er vesensforskjellig siden Ratkje bidrar live som improviserende stemmekunstner sammen med ensemblet.

Begge verkene, som er innspilt i Operaens prøvesal og tatt opp av den langt framskredne Morten Lindberg med et 20-talls Grammy-nominasjoner bak seg, er fascinerende, men på hvert sitt vis. Instrumenteringa er sjølsagt forskjellig og Ratkje har skrevet med det i bakhodet, noe hun forklarer på en pedagogisk måte i omslagsheftet.

Dette er musikk i grenseland mellom samtidsmusikk og impro og vil garantert oppleves som vanskelig tilgjengelig av mange. Det er den nok også, tildels i alle fall, men for de som åpner sansene og lar seg utfordre så er det så mye spennende rundt hver sving her at det er en sann fryd å flyte med.

Maja S.K. Ratkje er av typen kunstner jeg beundrer voldsomt på grunn av sin originalitet og kompromissløshet. Hun vet hvor hun vil, hun vet hvordan hun skal komme dit og det er ingenting som skal stoppe henne på veien.

PS Innspiilinga består av en Blu-ray og en SACD – jeg har benytta den siste varianten og det låter strålende. Dessuten får vi ei fin innføring rundt lydprosessen av Morten Lindberg i omslagsheftet.

Maja S.K. Ratkje

And Sing…

2L/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg