Stadig heftigere

Det norsk/svenske kremlaget IPA har skifta navn til I.P.A. Ellers er musikken like spennende og minst like heftig.

I.P.A. med Atle Nymo, Mattias Ståhl, Håkon Mjåset Johansen, Magnus Broo og ordfører Ingebrigt Håker Flaten.

Starten på det som nå er kvintetten I.P.A. går minst ti år tilbake. I 2007 kom bandets første skive, "Complete Communion", med deres tolkning av Don Cherry-skiva med samme navn fra 1966. Den gangen handla det om en trio med herrene Ingebrigt Håker Flaten (bass), Håkon Mjåset Johansen (trommer) og Atle Nymo (tenorsaksofon) i hvert sitt førersete. Året etter kom Håker Flatens Atomic-kollega, den svenske trompeteren Magnus Broo, med i bandet og de ga oss to nye skiver i 2009 og 2011. Da bandet var klar med skive nummer fire i 2014, var de blitt kvintett med en landsmann av Broo, vibrafonisten Mattias Ståhl som den nye stemma. Slik framstår også bandet nå med sin første utgivelse på det amerikanske kredselskapet Cuneiform Records, som også utgir et annet norsk band, nemlig Pixel.

Sjøl om det nå er kun originalkomposisjoner som står på menyen, med Nymo som den viktigste bidragsyteren, så prøver ikke I.P.A. på noen måte å legge skjul på arva etter Don Cherry og Ornette Coleman. Musikken er både åpen og fri, men samtidig melodisk, på sitt vis, og strukturert, på sitt vis. Dette er et kollektiv som har utvikla sin enorme identitet over tid og når vi har med fem av denne verdensdelens mest særprega solister å gjøre – sjøl om de ikke alltid har fått den oppmerksomheten de fortjener – så deles det ikke ut så store premier for å kunne legge sammen at dette er stas og vel så det.

Dette er akustisk jazz anno 2016 med røtter tilbake til 60-tallet og med blikket retta framover mot tidløsheten. I.P.A. har altså skifta navn (!), men tankegodset er like godt og spennende som da jeg møtte dem som trio første gangen i 2007. Dessuten er det nok en bekreftelse på at Atle Nymo, uten forkleinelse for noen av de andre, er en altfor underkjent saksofonist – vi snakker nemlig om en solist som hører hjemme helt der oppe.

I.P.A.

I Just Did Say Something

Cuneiform Records/barejazz.no

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg