Elva er kryssa

Bassist, bandleder og komponist Mats Eilertsen har kryssa Rubicon – og mange andre elver – for godt med det dette fantastiske bestillingsverket til Vossajazz for vel to år siden. Nå får endelig resten av verden også anledning til å bli med på kryssinga.

Mats Eilertsen i sentrum for stjernelaget han kryssa Rubicon med.

Foto: André Løyning

Ofte er det slik at bestillingsverk, eller tingingsverk som det heter på Voss, blir spilt under uroppføringa og aldri igjen. Årsaken er at slike verk er så stort lagt opp og så ressurskrevende at det blir praktisk og økonomisk vanskelig å få det på veien. Når det gjelder "Rubicon" så gikk gjetorda raskt: dette måtte for Guds skyld ikke legges bort – "alle" andre måtte få oppleve det også.

For vel et år siden dro heldigvis bandet på turné og i samme slengen tok de også turen innom Jan Erik Kongshaug og Manfred Eicher i Rainbow Studio og nå er det altså klart for "alle" andre. For meg er dette mitt første møte med "Rubicon" og jeg bryter gjerne sammen og tilstår at dette er noe av det vakreste av musikk som har kommet i nærhetene av mitt sanseapparat på svært lenge.

Musikken Eilertsen har skrevet, med litt hjelp av noen av noen av hans medmusikanter, er så inderlig, så klangrik, så vakker, så melodisk, så søkende, så uttrykksfull og så personlig som vel tenkelig. Når så gitarist Thomas T. Dahl, den nederlandske pianisten Harmen Fraanje, saksofonistene og klarinettistene Eirik Hegdal og Trygve Seim, den finske trommeslageren Olavi Louhivuori og den amerikansk-norske vibrafonisten og marimbaspilleren Rob Waring, på alle slags vis har skjønt hvor Eilertsen vil med musikken og er med og gir den liv, mening og innhold fra første til siste takt så er "Rubicon" på god vei til å få evig liv og forhåpentligvis klassiker-status.

Mats Eilertsen (41) har vært med oss i snart 20 år som en stadig viktigere musikant og retningsgiver i en rekke konstellasjoner. Likevel venter jeg på det Store gjennombruddet – på verdensbasis. Det bør komme nå – "Rubicon" har alt som skal til for at de fleste elver kan krysses.

Mats Eilertsen

Rubicon

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg