En ny stor danske

Vi har opp gjennom åra blitt bortskjemt med fantastiske danske jazzbassister. Jasper Høiby er mer enn klar for å ta stafettpinnen videre.

Jasper Høiby er allerede en mesterbassist og komponist.

Vi har de siste åra hørt Jasper Høiby en hel del også her til lands med trioen Phronesis sammen med norsk-svenske Anton Eger på trommer og den engelske pianisten Ivo Neame. Det er ingen overdrivelse å hevde at de tre, både individuelt og kollektivt, har imponert voldsomt.

Nå har Høiby (39), som flytta til London for studier i 2000, men som nå har returnert til København, funnet tidspunktet riktig for å utforske nye og litt større landskap. Med en kvintett bestående av de engelske musikantene Will Barry på piano, Corrie Dick på trommer, Laura Jurd på trompet og flügelhorn og Mark Lockheart på saksofoner, tar Høiby oss med på ei reise der han benytter anledninga til å skrive for to melodiinstrumenter på best mulig vis. Han har ønska å skrive musikk, det vil si 10 låter, som egner seg for å lytte til fra start til mål og med de melodiske, rytmiske, dynamiske og harmoniske virkemidlene han har til disposisjon, så lykkes han veldig med det.

Han har med seg et empatisk band med strålende solister – alle ukjent for meg – og spesielt den 25 år unge trompeteren Laura Jurd, som har Arve Henriksen som sitt store forbilde, imponerer voldsomt. Jasper Høiby, både som bassist, komponist og bandleder, tar nye og store steg med "Fellow Creatures". Den danske basstradisjonen er med andre ord i de aller beste hender.

Jasper Høiby

Fellow Creatures

Edition Records/Border Music Norway

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg