Ut fra intet

David Helbock sier du? Det sa jeg også, men du verden så glad jeg er for at postmannen sørga for at vi endelig møttes.

David Helbock Trio med sjefen i midta.

Siden Vienna Art Orchestra virkelig satte jazz-Østerrike på kartet på 80-tallet, etter at Joe Zawinul hadde fortalt jazzverdenen at landet fantes, har det igjen vært ganske så stille rundt jazzlivet i landet. Det kan så avgjort David Helbock gjøre noe med. 32-åringen fra den lille byen Koblach blir av flere beskrevet som en Europas mest spennende pianister, komponister og bandledere og basert på mitt første møte med Helbock, så skjønner jeg begeistringa.

Det er lett å få øre på hans klassiske bakgrunn, men han har utvikla et eget uttrykk med impulser fra en rekke kilder. Han er i besittelse av en langt framskreden teknikk som han kombinerer med ditto dynamiske virkemidler. Når han i tillegg framstår som en spennende komponist og samtidig tolker Beethoven, fire versjoner av "Star Wars"-temaet og Thad Jones´ nydelige "A Child Is Born", så betyr det at Helbock er ei, for meg i alle fall, fantastisk spennende ny stemme.

Slik ser bassukulelist Raphael Preuschl ut i aksjon.

Sammen med seg har Helbock Raphael Preuschl på bass, men ikke noen vanlig utgave akkurat. Han spiller bassukulele – intet mindre. Det låter annerledes, men gjør at trioen får en helt egen sound – tøft. Trommeslager Reinhold Schmölzer passer også utmerka inn i Helbocks musikalske visjoner.

Helbock har også mange filosofiske assosiasjoner han lar seg inspirere av, blant annet den persiske sufipoeten Hafez. Kan neste stopp være et samarbeid med vår egen "Rumi-musiker" Trygve Seim kanskje?

David Helbock Trio

Into the Mystic

ACT/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg