Verdensklasse!

  •   

Det er mye med Marius Neset. Det aller viktigste er at det er verdensklasse over det han foretar seg både som saksofonist og komponist. Her følger nok et bevis på det.

Marius Neset, nummer tre fra venstre i bandet sitt, sammen med London Sinfonietta.

Jeg begynner like godt med konklusjonen: "Snowmelt" er det mest ambisiøse og samtidig mest vellykka verket unnfanga av en norsk jazzmusiker. Såpass? Ja, såpass faktisk – det befinner seg nemlig helt der oppe med Jan Garbareks "I Took Up the Runes" og Arild Andersens "Arv" og "Sagn".

Egentlig har det ligget i korta ei stund at musikk på dette nivået skulle komme fra den 31 år unge saksofonisten, komponisten og bandlederen fra Os ved Bergen som har vært bosatt i København siden han gikk ut av videregående. Han ville gå sin egen vei og lot jazzutdanning i Norge være – han ville søke ande steder. Og du verden som han har funnet – både som instrumentalist, bandleder og komponist.

For det store publikum i Norge bevegde han seg under den store radaren helt til han presenterte sitt bestillingsverk "Lion" sammen med Trondheim Jazzorkester under Moldejazz i 2012. Det var intet mindre enn storveis, utfordrende og djupt personlig. Siden har det gått slag i slag og rundt om i Europa er nå Neset ei stor stjerne på jazzhimmelen.

Med "Snowmelt" tar han kanskje det endelige steget helt til topps. Med et partitur på 240 sider har han skrevet et mesterverk – det likner ikke på et mesterverk, det er det – for verdensberømte London Sinfonietta og sin egen glitrende kvartett med det norsk/svenske unikumet Anton Eger på trommer, svenske Petter Eldh på bass og engelske Ivo Neame på piano. Her viser Neset at han er i besittelse av en oversikt når det gjelder klassisk musikk, jazz og folkemusikk som er særegen for å si det forsiktig. Måten han fusjonerer de to "gruppene" er helt makalaus og totalt original. Når han så nok en gang viser oss at han, med impulser fra både Michael Brecker og Jan Garbarek, er en saksofonist som tøyer instrumentets grenser til det ytterste – jeg tror faktisk ikke det er så mye mer å hente reint teknisk på de to horna – så har "Snowmelt" blitt verket "alle" andre må strekke seg etter i tiåra som kommer.

Som nevnt er det mye med Marius Neset. Han er blant annet også Brann-supporter på sin hals. Det forteller at heller ikke Marius Neset er fullkommen.

Marius Neset – London Sinfonietta

Snowmelt

ACT/Musikkoperatørene

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg