Hotte saker

  •   

Den Bergensbaserte kvintetten Louisiana Washboard Five har tatt på seg jobben med å ta vare på jazzen fra 20- og 30-tallet. Det gjør de med mye kunnskap og store doser empati.

Louisiana Washboard Five i aksjon.

Louisiana Washboard Five har holdt den tradisjonelle jazzfana høyt helt siden slutten av forrige årtusen. Debutskiva, "Doctor Jazz", kom allerede i 1998 og siden har vi fått "Ace of Rhythm" (2000) og "Futuristic Rhythm" i 2004. Når bandets fjerde CD kommer tolv år etter den forrige, så vil det være en sterk overdrivelse å påstå at herrene driver og løper ned dørstokkene i platestudio akkurat. Desto hyggeligere er det at de har gjort det nå og fortsetter jobben med å ta vare på denne viktige tradisjonen og kulturen.

Utrolig nok har besetninga vært nesten den samme helt fra starten. Det vil si Arnulf Røkke på tuba og bass, Rolf K. Seldal på vaskebrett og trommer samt vokal på et spor, Ketil Sæthre på trompet og bandets ideologiske fører Steinar Sætre på klarinett og saksofon pluss vokal på et spor han også. Den eneste nye er den nederlandske banjoisten Johan Lammers. På denne utgivelsen er den franske klarinettisten Aurélie Tropez en hjertelig gjest i tillegg til at "modernisten" John Pål Inderberg tilfeldigvis kom forbi studio en av innspillingsdagene og bidrar med sin barytonsaksofon på et av spora.

LWF tar nok en gang for seg tradisjonen fra slutten av 20- og begynnelsen av 30-tallet. De har funnet fram til kjente låter som "Out of Nowhere", "Basin Street Blues" og "My Melancholy Baby" og miksa det med "ukjente" låter fra både New Orleans, Chicago, Kansas City og Detroit – hele jazzens oppvekst med andre ord.

Både individuelt og kollektivt har alle de involverte masse å fare med – de har nok en gang fortalt oss at denne musikken har bolig langt innenfor skjortakragen; den betyr mye for dem og de ønsker å dele den med oss og det gjør de på et inderlig og empatisk vis.

Louisiana Washboard Five

Professor Hot Stuff

Herman Records/Musikkoperatørene

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg