Magi mellom lys og mørke

Den finske pianisten, harpisten og komponisten Iro Haarla har sammen med symfoniorkester og jazzkvintett skapt unike stemninger. Det skader så avgjort ikke at Harald og Sonja har sendt Hayden Powell og Trygve Seim som fargeleggere heller.

Iro Haarla er en stemningsskaper av de sjeldne.

Iro Haarla (59) har vært en sentral skikkelse i finsk jazz i mange tiår. Hun både jobba og var gift med legenden Edward Vesala som gikk bort i 1999. Siden har hun gått videre og de seineste åra hatt et nært forhold både musikalsk og personlig med bassisten Ulf Krokfors. Bortsett fra det så har det vært svært mange norske musikanter i hennes band: Jon Christensen, Mathias Eick og Trygve Seim har alle vært viktige bidragsytere til hennes musikk i en årrekke.

Kvintetten med Hayden Powell og Trygve Seim og det svenske symfoniorkesteret.

I 2012 spilte Haarla inn sitt kanskje aller mest ambisiøse verk noensinne. Hun skrev det fire satsers storverket "Ante Lucem" for symfoniorkester og jazzkvintett og sammen med Seim og den "nye" trompeteren Hayden Powell og finske Mika Kallio på trommer og perkusjon og Krokfors på bass og med svenske NorrlandsOperans Symfoniorkester under ledelse av Jukka Iisakkila, møttes de i Umeå i Sverige i oktober og det er den seansen vi får være med på her.

Haarla har skapt vakre, sterke, dramatiske, melankolske, både lyse og mørke stemninger og landskap og hun framstår som en stor orkestrator. Hun er finsk og det bærer heldigvis musikken hennes preg av – det er ikke mye cubanske rytmer her for å si det slik. Når så både Powell og Seim, som har samarbeida med Haarla i vel 20 år nå, nok en gang framstår som så inderlige og personlige solister som vi veit de er på sitt beste, så har "Ante Lucem" – som betyr før soloppgang – blitt et storverk som Iro Haarla kommer til å leve godt med i all si framtid. Det har hun i alle fall all mulig grunn til.

Iro Haarla

Ante Lucem

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg