For en fest!

  •   

I 1991 kom Bendik Hofseths storverk "IX". Noen trodde der og da at han skulle erobre verden. Slik gikk det ikke. Nå har Christer Falck, entusiasten over alle entusiaster, virkelig gjort stas på musikken, utgivelsen og Hofseth og fått skapt en boks som jeg sjelden eller aldri har sett maken til. Og nå skal superbandet på veien igjen også. Prepare yourself!!!!

Bendik Hofseth anno 2016 – minst like bra som i 1991.

Foto: Erik Valebrokk

Historia om Bendik Hofseths "vei" til himmels i musikkverdenen tør være kjent. En av de store gigantene blant klodens plateselskaper, Columbia Records med base i New York, ville satse voldsomt på å gjøre Hofseth – under navnet Bendik – til den nye Sting eller Peter Gabriel. Historia skal ikke gjengis her, men de som er interessert i alle detaljene får dem i den strålende vel 100 siders boka som er en del av boksen og som er ført i tastaturet av Terje Mosnes.

Noen av oss har vært med på unnfangelsen av denne historia, anmeldelse jeg skrev om "IX", og som jeg hadde glemt, er faktisk gjengitt i boka. Plata og musikken har fulgt meg siden. Jeg synes den var strålende i 1991 og jeg synes den har tålt tidens tann på et herlig vis – gjenhøret med både originalplata, raritetene som leda fram til "IX", hyllestene fra noen av våre store og fremadstormende vokalister pluss TV-programmene som blei laga I forbindelse med bestillingsverket "Q" på Vossajazz det samme store året og portrettprogrammet med Bendik fra både New York og Norge, er intet mindre enn strålende og innpakninga likeså.

Det synes heldigvis Christer Falck også og derfor har han lagt ned en enorm innsats for å løfte det hele fram igjen i forbindelse med 25 års "jubileet".

Bendik da han skulle bli Stjerne i 1991.

Falck, som dreiv platebutikk på Aker Brygge i 1991, blei raskt blodfan av Bendik og "IX". Det førte til at kundene som var innom sjappa "måtte" kjøpe et eks – Falck mener at han solgte rundt 1000 stykker. Kundene hadde ikke noe valg sier Falck sjøl. Nå har han altså laga dette praktverket av en hyllest og gudene veit hvor mange timer han har brukt på det. Jeg er den heldige besitter av nummer 459 av de 500 eksklusive boksene og mitt velmente råd er at hvis du er interessert i strålende tidløs popmusikk med tilliggende herligheter, så er det om å gjøre å kjenne sin besøkelsestid – det vil ikke bli laga flere!!!!

CD nummer 1 er en remastret versjon av "IX" der stjernelaget med Audun Erlien, Knut Reiersrud, Øystein Sevåg, Reidar Skår, Paolo Vinaccia og Eivind Aarset – pluss en rekke amerikanske gjester – forteller oss hvor hipt dette unike universet til Bendik var/er. CD 2 består av ymse rariteter som i all hovedsak er låter og ideer Bendik & Co spilte inn i åra fram til "IX" blei spilt inn. Dette er musikk de færreste har hørt før og som aldri har vært utgitt tidligere – veldig spennende og interessant når vi samtidig kan høre hva det førte fram til!

CD nummer tre er hyllest-skiva der blant andre Morten Harket, Silje Nergaard, Jarle Bernhoft, Kristian Kristensen/Ketil Bjørnstad, Martin Halla/Nils Petter Molvær og Emilie Christensen (No. 4), synger hver sin låt fra "IX" – veldig spennende og unikt det også der vi sjølsagt får helt annerledes versjoner. Og festen blir avslutta med DVD-en der vi altså får gjensyn – for manges del helt sikkert for første gang også – tingingsverket "Q" fra Vossajazz med det samme stjernelaget som på "IX" – og et interessant portrettprogram fra denne samme perioden. Programmet viser oss et flott bilde av musikeren, komponisten, vokalisten og filosofen Bendik. Det er også et utmerket eksempel på hva lisenspengene våre bør brukes til.

Når så Terje Mosnes har skrevet ei bok som bør være lærebok for alle andre som har ambisjoner i samme leia, så har denne boksen i regi Christer Falck blitt intet mindre enn et mesterverk i faget CD-bokser.

PS Ikke nok med det: Falck & Co har også makta å få satt sammen supergruppa igjen til en kort norgesturné. Der er det bare å møte opp og der er det nok mulig å skaffe seg det som finnes igjen av disse unike boksene. Takk til Bendik & Co for musikken og takk til Christer Falck & Co for gjenoppstandelsen og boksen!

Bendik blei ikke verdensstjerne med "IX". Uansett var det strålende den gangen i 1991 – det er det også i 2016, 25 år etterpå.

Bendik Hofseth

IX

C+C Records/Falck Forlag

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg