To av de største

Pianisten Brad Mehldau og saksofonisten Joshua Redman er uten tvil to av jazzens ledestjerner anno 2016. Denne høsten er de på veien igjen som duo og derfor passer det strålende med et tilbakeblikk på Europa-turneen de gjorde i 2011.

Brad Mehldau og Joshua Redman er glitrende samtalepartnere.

Brad Mehldau (46) og Joshua Redman (47) har jobba mye sammen helt siden Redman inviterte med seg den da ukjente Mehldau i kvartetten sin på begynnelsen av 90-tallet. Mehldau blei ikke værende der så lenge; han ville utvikle sin egen karriere og da først og fremst i trioformat. Begge har uansett tatt enorme steg og hver for seg er de både som solister og bandledere blant klodens enere.

Det at deres respektive karrierer har tatt voldsomt av betyr heldigvis ikke at de har "glemt" hverandre. Med ujevne mellomrom har de kommet sammen igjen i diverse konstellasjoner og denne høsten er de ute på duo både i USA og Europa uten at veien blir lagt om Norge i denne omgang. Jeg ser ikke bort fra at denne turneen er årsaken til at de to har dukka ned i opptak gjort da de var ute sammen i 2011 – blant annet på Kongsberg – og la det være klokkeklart med en gang: dette er tidløse, utfordrende og spennende samtaler.

Med et repertoar bestående av Charlie Parker og Bennie Harris´ klassiker "Ornithology", Thelonious Monks "In Walked Bud", standardlåta "The Nearness of You" pluss tre originallåter, blir vi tatt med på vel 10 minutters utflukter per låt – en av låtene stammer også fra Kongsberg kirke. Teknisk sett er de to sjølsagt helt av en annen verden – spesielt er det lett å la seg imponere av Mehldaus tohånds broderinger. Det er nesten som man skulle tro at han var utstyrt med to hjerner!!!!! Redmans soloekskursjoner, der han viser oss oversikt over både det klassiske- og jazzuttrykket, er også en sann fryd. Likevel er det samspillet, evnen til å lytte og til å ta ideene videre som er herrene Brad Mehldau og Joshua Redmans alle største styrke. Nært, vakkert og høyst personlig.

Joshua Redman & Brad Mehldau

Nearness

Nonesuch Records/Warner Music

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg