Beste noensinne?

Det har blitt hevda at samarbeidsprosjektet til Tigran Hamasyan, Arve Henriksen, Eivind Aarset og Jan Bang er det beste ECM noen gang har gitt ut. Det er sjølsagt umulig å "måle", men du verden så bra det er.

Jan Bang, Eivind Aarset, Arve Henriksen og Tigran Hamasyan – for en gjeng!

Og hvem er det så som stikker huet fram og hevder noe slikt? Jo, det skal være en herre med solid bakgrunn for egne meninger. Han har nemlig hørt og hatt nærkontakt med alle ECM-innspillinger siden tidenes morgen: sjefen sjøl, Manfred Eicher. Han er jo ikke vanligvis en mann av så store ord, så da er det vel verdt å lytte da når han først bruker dem?

Nå skal vi ha i bakhodet at denne høyst spesielle kvartetten faktisk var Eichers idé, så litt bukken og havresekken er så avgjort innblanda her. De fire møttes i Sveits i juni for vel to år siden og etter noen dager med øving, testing av ideer og hverandre, så bar det rett i studio – som vanlig i ECM-sammenheng.

Den fantastiske armenske pianisten Tigran Hamasyan, som vi hørte i Molde for et par år siden med sin egen trio og som debuterte på ECM i fjor sammen med det armenske statskammerkoret, hadde spilt sammen med samplesjef Jan Bang på Punkt-festivalen i Kristiansand ved et tilfelle tidligere, men de to andre, trompetunikumet Arve Henriksen og gitarmaestro Eivind Aarset, hadde han ikke møtt før.

Med et repertoar de fire unnfanga underveis eller som stammer fra den armenske musikk- og prestelegenden Komitas (1869-1935), skaper altså de fire lydlandskaper og som tittelen mer enn antyder, atmosfærer, som er så vakre, unike, søkende, full av lengsel, smerte, håp, lys og hva nå enn sjelslivet er i stand til å frambringe.

Alle de fire er utstyrt med sine høyst personlige stemmer, men ingen av dem har noe som helst behov for å tilrane seg rampelyset på bekostning av de andre. Her er det det kollektive budskapet som står i sentrum hele veien og det er altså et budskap så egenarta og inderlig at det er mulig å skjønne hva Manfred Eicher snakker om. Om det er det beste fra ECM noensinne? Det får bli opp til hver enkelt, men denne atmosfæren kommer i alle fall til å sitte i lenge hos meg.

Tigran Hamasyan Arve Henriksen Eivind Aarset Jan Bang

Atmosphères

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg