Trioane kjem!!!!

Trio er jo en av jazzens aller vanligste formater. Her får vi møte tre helt forskjellige uttrykk – dansk, tysk/engelsk og sveitsisk. I tillegg blir vi servert en herlig etterrett også.

Carsten Dahl Trio – intenst og høyst personlig.

Vi begynner like godt i nabolandet. Den eminente danske pianisten Carsten Dahl kjenner vi blant annet her hjemme etter samarbeidet hans med Arild Andersen og Jon Christensen. Her møter vi han med hans egen trio som han har holdt i gang i mer enn 20 år med Lennart Ginman på bass og Frands Rifbjerg på trommer. De platedebuterte allerede i 1996 og det er en usedvanlig samspilt og empatisk trio vi har med å gjøre som sikkert har flere hundre jobber bak seg. Repertoaret er 16 låter Dahl "raska sammen" den februardagen i år de blei spilt inn – som første takes må vite. Det er ikke vanskelig å høre at Dahl har latt seg inspirere av både Bud Powell, Jan Johansson og Johann Sebastian Bach og til sammen blir det Carsten Dahls unike univers som Ginman og Rifbjerg passer utmerka inn i.

Steffan Aeby Trio setter Sveits på kartet.

Sveitserne Stefan Aeby (piano), André Pousaz (bass) og Michi Stulz (trommer) er inntil nå helt ukjente størrelser for meg. Det til tross for at "To the Light" er trioens tredje CD og at de har jobba sammen i en rekke andre konstellasjoner også. Det forteller nok en hel del om hvor vanskelig det er å bryte gjennom lydmuren her nord hvis du ikke har drahjelp og kommer fra USA.

Når det er sagt så iler jeg til og forteller at det herrene serverer oss er triojazz av meget solid kaliber. Repertoaret er uten unntak basert på originalmateriale og Aeby har skrevet sju av de åtte låtene. Musikken er inderlig, varm og vakker og skal jeg tvinges til å finne et referansepunkt her hjemme, så må det nesten bli Tord Gustavsens uttrykk.

Schlipenbach Trio med sjefen i midta og Evan Parker til venstre og Paul Lovens til høyre.

Schlippenbach Trio består både som trio og som enkeltmusikanter av de heftigste veteranene innen europeisk frijazz. Tyskland er representert med sjefen – hvis vi kan snakke om det i en slik fri sammenheng som dette – Alexander von Schlippenbach på piano og Paul Lovens på trommer mens Theresa May har sendt Evan Parker på tenorsaksofon. Trioen har vært i aksjon i 40 år og, basert på det de foretok seg i Warzawa den 16. oktober i fjor, så er de like friske og søkende den dag i dag som de var for 40 år siden.

Her er ingenting avtalt på forhånd – her skjer absolutt alt spontant – og de tre har utvikla et "språk" som de er helt aleine om. Først får vi servert en utflukt som varer i knappe 52 minutter før vi får et "ekstranummer" på knappe fem minutter. Musikken med disse tre på plass er som alltid annerledes, spennende og totalt uforutsigbar – sjøl om vi kan høre spor etter et par Eric Dolphy-låter underveis.

Carsten Dahl Experience har vært i Oslo og skapt unik musikk.

Som om ikke dette er nok, så viser Carsten Dahl seg som den usedvanlig gavmilde danske han er. I tillegg til trioinnspillinga gir han oss også nok et visittkort med sin kvartett Experience. De tok turen til Jan Erik Kongshaug og Rainbow Studio i slutten av mai i år, og når Dahl sier at denne gruppa, som stadig består av Nils Davidsen på bass, Stefan Pasborg på trommer og Jesper Zeuthen på altsaksofon – med en helt spesiell og personlig tone i hornet -, er den mest utfordrende og innovative han noensinne har spilt og jobba med, så er det verdt å lytte.

Dahl har skrevet tre av låtene her, mens de seks resterende er kollektivt unnfanga. Vi befinner oss i et musikalsk landskap som er både melodisk og vakkert og samtidig fritt og søkende. Dahl bekrefter nok en gang at han er en mesterpianist og hans tre medsammensvorne følger alle tanker og utspill på et fremragende vis.

Tre trioer og en kvartett her altså som det er all mulig grunn til å møte høsten med – vakkert, tøft, spennende og ofte annerledes.

Carsten Dahl Trio

Simplicity

Storyville Records/MusikkLosen

Stefan Aeby Trio

To the Light

Intakt Records/MusikkLosen

Schlippenbach Trio

Warsaw Concert

Intakt Records/MusikkLosen

Carsten Dahl Experience

Caleidoscopia

Storyville Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg