Ei ny stjerne

Med det velklingende Sandefjordsnavnet Lukas Zabulionis har det dukka opp ei ny saksofonstjerne her til lands. Beviset foreligger med hans debutskive "Changing Tides".

Lukas Zabulionis på releasekonserten på Herr Nilseni Oslo.

Det ser heldigvis ikke ut som det skal ha noen ende dette – at det dukker opp nye jazzstemmer her til lands med enormt potensial. Det foreløpig siste skuddet på stammen er den 24 år unge saksofonisten, komponisten og bandlederen Lukas Zabulionis fra Sandefjord fra han var sju år, men med solide røtter i Litauen. Som mange av de største talentene så kom også Zabulionis, fra byen som har fostra saksofonister i det ypperste sjiktet som Ole Mathisen og Petter Wettre, gjennom det ultratrange nåløyet som finnes i Trondheim når det gjelder å få anledning til å studere på jazzlinja. Det gjorde han altså i svært ung alder og han har fullført sin bachelor tidligere i år.

Jeg vet ikke om Zabulionis ser på "Changing Tides" som en slags eksamen etter å ha fullført det fire års lange studiet i Trondheim. Om han gjør det så slår jeg i alle fall fast at han har bestått – med laud. Tankene går ganske kjapt i retning en annen norsk saksofonist med røtter i Øst-Europa, nemlig Jan Garbarek. Zabulionis har nemlig kommet langt allerede når det gjelder å etablere ei egen stemme både som instrumentalist og som komponist – kanskje enda lenger enn Garbarek hadde kommet som 24-åring.

Zabulionis sverger også til en type ECM-estetikk med melodiske, lyriske utgangspunkt for ekskursjoner som utbroderer disse på et elegant og personlig vis. Til det får han utmerka assistanse fra andre unge, meget lovende musikanter: Ivan Blomqvist på piano, Kristian B. Jacobsen på bass, Per Kamfjord på trommer og Arne Martin Nybo på gitar – alle totalt ubeskrevne blad for meg, men med masse talent både individuelt og kollektivt.

Lukas Zabulionis har med musikken her ønska å forlate alt som er kjent og kjært for å søke etter nye muligheter. Jeg slår fast at han har funnet mye allerede på første forsøk.

Lukas Zabulionis

Changing Tides

Curling Legs/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg