Ulovlige og modige Moddi

Jeg heier uhemma på de som har noe eget å melde. Moddi kommer svært langt opp på den lista – ikke minst etter "Unsongs".

Moddi er ei uredd stemme.

Det heter seg at det bor et troll i Senja. Jeg er av den skeptiske typen og tillater meg å tvile en smule, om ikke et helt brød, på det. Det jeg derimot er helt sikker på er at fra den vakre øya Senja kommer det et helt unikt talent – den 29 år unge Pål Moddi Knutsen. Allerede for tre år siden stakk han av med sin første Spellemannpris – noe forteller meg nemlig at det kommer til å bli flere – i viseklassen for "Kæm va du?". Nå har han gitt oss et storverk som han har jobba med i tre år og du verden så sterkt det er og så grenseløst imponert jeg har blitt over både ideen, resultatet og gjennomføringsevnen.

Til nå har Moddi fått mest oppmerksomhet for sine låter med norske tekster – på uforfalska nordlandsdialekt. Nå har han valgt ei annen retning og med dette materialet har jeg full forståelse for det – disse sangene og disse tolkningene hører nemlig hjemme ikke bare her hjemme, men hos et stort internasjonalt publikum.

På repertoaret stå det et dusin sanger fra 12 forskjellige land – alle forbudt av en eller annen grunn. Moddi har oversatt, gjendikta og tildels skrevet nye låter til forbudte tekster fra land som Kina, Israel, Russland, Algerie, Storbritannia, Chile, Mexico, Sameland, Norge, USA, Vietnam og Palestina.

Sangerne og forfatterne har i stor grad blitt arrestert, forfulgt og, i tilfellet den chilenske nasjonalskalden Victor Jara, drept, men sangene har ikke maktfolket greid å kneble.

Her får vi alt fra Billie Holidays "Strange Fruit", Kate Bush´"Army Dreamers" til russiske Pussy Riots "Punk Prayer" og helt ukjente sanger for de fleste av oss i alle fall – uten unntak makter Moddi å sette sitt eget bemerke på dem. Alt blir sunget på engelsk og duetten med Mari Boine på "The Shaman and the Thief" er et av mange høydepunkt.

Moddi, som etter hvert har fått et betydelig publikum også utenfor våre grenser, har sikkert lagt hodet på blokka mange steder på kloden, men relativt mye forteller meg at det driter han i. Han framstår som en modig og uredd formidler av det frie ord og han gjør det med en tilstedeværelse og personlighet – ei særegen og sterk stemme også i overført betydning – som ikke lar seg stoppe av makthavere noe sted.

"Unsongs" har altså vokst fram gjennom hardt arbeid i tre år. Det er et visittkort som vil bli stående i mange tiår framover. Du verden som vi trenger slike stemmer som Moddi sIn.

Moddi

Unsongs

Propeller Recordings/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg