Sterke og vakre minner

Bassisten og bandlederen Charlie Haden forlot tida for to år siden. Musikken hans vil for alltid være med oss og her får vi høre noe av det siste han gjorde sammen med en hyllest spilt inn etter hans bortgang.

Charlie Haden og Carla Bley – a match made on earth.

Charlie Haden (1937-2014) var en legende lenge før han gikk bort. Helt siden han var en sentral del av Ornette Colemans sjangersprengende kvartett på slutten av 50-tallet og gjennom historiske samarbeid med musikanter som Jan Garbarek, Hank Jones og Pat Metheny og ikke minst med Carla Bley og Liberation Music Orchestra fra 1969 og til han la ned bassen for godt, fortalte Haden en hel verden at han var en stilskaper og en musiker med et stort engasjement og noe ganske så unikt på hjertet.

Samarbeidet med Bley og LMO var ganske sikkert det som lå Hadens hjerte aller nærmest. Han hadde et brennende engasjement og varmt hjerte for svake grupper verden rundt – både når det gjaldt mennesker, dyr og ikke minst miljø. Vietnam-krigen, USAs innblanding i borgerkrigen i Salvador, rasisme, utrydningstruede dyrearter og invasjonen i Irak var noe av det som opprørte Haden og som han laga sterk musikk rundt – musikk og budskap som de færreste kunne stille seg likegyldig til.

Allerede i 2007 begynte Bley og Haden å snakke om et nytt LMO-album, men begge hadde mye annet på agendaen før det kunne bli en realitet. I august 2011 fikk bandet heldigvis anledning til å spille på Middelheim-festivalens Belgia fordi festivalledelsen ønska å fokusere på miljøspørsmål. Det førte til at Haden fikk Bley til å arrangere to nye låter for bandet, Miles Davis/Bill Evans-klassikeren "Blue in Green" og Hadens egen "Song for the Whales" der Haden både begynner og avslutter låta med et buespill som minner om hvallyder.

Året etter blei Hadens helse sterkt redusert – han hadde hele livet slitt med ettervirkninger av polio som han blei ramma av som barn. Det påtente albumet måtte legges på is og det skulle vise seg umulig å gjennomføre før Haden vandra videre i 2014.

Heldigvis hadde belgisk radio tatt opp de to låtene i 2011 og de rammer her inn resten av albumet. Etter en del fram og tilbake fant Bley og kona til Haden, Ruth Cameron Haden, ut at de burde gjennomføre ideen og i januar 2015 gikk LMO i studio i New York med Steve Swallow på elbass – et klokt valg fordi de to hadde mange av de samme idealene og fordi de låter helt forskjellig. Ellers var bandet eksakt det samme med Tony Malaby, Chris Cheek og Loren Stillman på saksofoner, Michael Rodriguez og Seneca Black på trompet, Curtis Fowlkes på trombone, Vincent Chancey på horn, Joseph Daley på tuba, Steve Cardenas på gitar og Matt Wilson på trommer.

Tre Bley-låter, med hennes umiskjennelige klo både som komponist og arrangør, blei spilt inn, blant andre hennes hyllest til Haden "Time/Life" og klassikeren "Utviklingssang" tilegna de som sloss mot utbygginga av Altavassdraget.

Dette har blitt en verdig og sterk hyllest for, til, med og av Charlie Haden med hans hjertebarn Liberation Music Orchestra og hans sjelevenn Carla Bley. Charlie Hadens stemme må aldri bli stille.

Liberation Music Orchestra – en helt unik organisme.

Charlie Haden – Liberation Music Orchestra

Time/Life – (Song for Whales and other Beings)

Impulse!/Universal Music

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg