Over alle grenser

Den engelske saksofonveteranen John Butcher og den fremadstormende norske trommeslageren Ståle Liavik Solberg har satt hverandre stevne. Det blei et grenseløst møte.

John Butcher og Ståle Liavik Solberg – fri flyt!

Jazz og improvisert musikk dreier seg om møter på et eller annet vis. Noen er forutsigbare – man aner hva man kan få ut av det og det er akkurat det man får også. Andre ganger kommer man ganske uforberedt til bordet og blir overraska – man får enkelt og greit påfyll. Så er det i tillegg alle variantene midt i mellom disse ytterpunktene og det er på et slikt sted vi finner John Butcher og Ståle Liavik Solberg.

Tenor- og sopransaksofonist John Butcher er en 62 år gammel engelskmann som har blitt stadig mer sentral på både den engelske og europeiske frijazzscena de seineste tiåra. Alle saksofonister på fotballøya med frijazz som sitt uttrykk har nesten sjølsagt Evan Parker som rollemodell – sikkert Butcher også – men han låter likevel helt annerledes.

Trommeslager Ståle Liavik Solberg kommer fra en annen generasjon. 37-åringen, opprinnelig fra Hamar, men bosatt i Oslo, har sjølsagt ikke unngått Paal Nilssen-Loves påvirkning og de har også jobba en del sammen. Liavik Solberg har jobba i en rekke åpne konstellasjoner, blant annet sammen med den grenseløse engelske gitaristen John Russell.

Her møtes to søkende sjeler på Café Oto i London den 11. august i fjor og i løpet av vel 35 minutter, og tre "låter", tar de oss med til steder verken de eller vi har vært på før. Det er en voldsom intensitet i duoens uttrykk, men likevel er det relativt stille og reflekterende – med enkelte vulkanutbrudd, må vite.

Her har vi med to lyttende sjeler å gjøre som vil ta både seg sjøl, oss og musikken videre. Det er tøft, det er spennende, det er annerledes. Det er ikke musikk for sarte og nervesvake sjeler, men kanskje likevel: de som gjerne vil utfordre seg sjøl kan så absolutt gjøre det sammen med John Butcher og Ståle Liavk Solberg.

John Butcher & Ståle Liavik Solberg

So Beautful, it Starts to Rain

Clean Feed/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg