Heftige saker!

  •   

Du skal ha fulgt ekstremt godt med her hjemme for å ha fått med deg Reinhold Schmölzers jazzvirke. Nå er det likevel på høy tid å få opp ørene for den unge østerrikeren. Her snakker vi nemlig talent på mange områder.

Trommeslageren, komponisten og arrangøren Reinhold Schmölzer har mye originalt å fare med.

EDB kan føre til så mangt. For noen måneder siden dukka det opp ei skive med trioen til den østerrikske pianisten David Helbock. Den omtalte jeg og anmeldelsen blei tydeligvis lest flere steder rundt om på kloden. Trommeslageren i trioen heter Reinhold Schmölzer og var en av dem som fikk med seg skriveriene. Kort tid etterpå tok han kontakt og lurte på om jeg ville høre på og eventuelt skrive om hans eget soloprosjekt. Jeg gjør begge deler med glede.

Reinhold Schmölzer er en 33 år gammel trommeslager, komponist, arrangør og bandleder som har studert og jobba både i Berlin og i Wien. Allerede i trioen til Helbock viste Schmölzer oss at han er en meget uttrykksfull og lyttende trommeslager. Her, derimot, møter vi han i en helt annen setting og Schmölzer følger opp sin egen sin egen debut som storbandleder fra 2012. Den gangen var han bosatt i Berlin, men nå er det den østerrikske hovedstaden som gjelder og musikantene er henta derfra.

Reinhold Schmölzer & orchest-ra-conteur er en meget spennende organisme.

Med strålende assistanse fra et fullrigga storband pluss slampoet, på tysk, på ett spor, forteller Schmölzer oss her at han er en komponist og arrangør av meget høy byrd også. Mine tanker underveis går faktisk i retning Trondheim Jazz Orchestra, som spiller med Chick Corea i New York akkurat nå, og komponistene/arrangørene de har brukt: Erlend Skomsvoll og Eirik Hegdal. Schmölzer beveger seg altså i de samme sfærene og det sier jo som kjent en hel del.

Alle låtene, bortsett fra Thom Yorke/Radioheads "You and Whose Army?", har Schmölzer skrevet og det er melodisk, intrikat, utfordrende og ustoppelig spennende musikk vi blir servert – også det "skjulte" sporet som dukker opp noen minutter etter det siste offisielle kuttet tona ut.

Reinhold Schmölzer er så avgjort en musikant/komponist/arrangør vi bør holde ørene åpne for i tida som kommer. Kanskje det hadde vært en idé å invitere han til et samarbeid med Trondheim Jazz Orkester også? Ideen overlates vederlagsfritt til nytilsatt musikalsk leder Ole Morten Vågan.

Reinhold Schmölzer & orchestra-ra-conteur

Aerial Image

Unit Records/reinischmoelzer.at

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg