Monica Z lever

  •   

Det svenske vokalikonet og skuespilleren Monica Zetterlund blei noe så sjeldent som en legende allerede mens hun levde. Heldigvis tar noen vare på deler av skatten hennes – også "norske" musikanter.

Andreas Dreier tolker Zetterlund sammen med vokalisten Gro Elisabeth Bjørnnes.

Monica Zetterlund (1937-2005) var en på alle måter strålende musikant og skuespiller som nøt stor anerkjennelse langt utenfor Sveriges grenser. Hun jobba som telefonist på telegrafen i Hagfors ved Karlstad, men var esla til noe mye større og annet. Som Tage Daneilsson beskrev henne: "En blond negress från Värmlands huldraskogar doftande av logar – ett lingonris som sats i ett cocktailglas". Zetterlund etterlot seg en fantastisk skatt av musikk, filmer og minner og hennes bortgang – hun brant inne i sitt eget hjem etter at hun hadde meldt fra om brann, men brannfolka rakk ikke fram – blei en tragisk avslutning på et flott kunstnerisk liv.

Nå har heldigvis den danske bassisten Andreas Dreier, bosatt av alle steder på jord i 3050 Mjøndalen, sammen med den Kongsbergbosatte vokalisten Gro Elisabeth Bjørnnes satt seg fore å løfte fram skatten nok en gang. Det gjør de på et herlig, inderlig og ekte vis.

Her får vi flotte versjoner av låter som "Sakta vi gå genom stan", "Att angöra en brygga", "Come Rain or Come Shine", "Monicas vals", "Danny´s Dream", "O vad en liten gumma kan gno" ("What a Little Moonlight Can Do"), "Mister Kelly", "Underbart er kort" og "Vindorna sucka uti skogarna" og både Bjørnnes, som er et helt nytt bekjentskap for meg, og Dreier, kler denne musikken og dette uttrykket på et utmerka vis.

Når de så har med seg et flott lag med den engelske barytronsaksofonisten Dave Edge, bosatt i Oslo, den meget lovende trommeslageren Magnus Sefaniassen Eide, fra jazzmetroplen Åndalsnes, pianisten Helge Wahl Flatland fra Kongsberg og den islandske gitaristen Andres Thor, så er reisefølget i de beste hender – og arva etter den store Z – Monica Zetterlund.

Andreas Dreier

Music with Z

Losen Records/MusikkLosen

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg