Musikk som brobygger

  •   

Den italienske trompeteren og komponisten Luca Aquino har skapt et storverk sammen med Jordanian National Orchestra. Det har de gjort på historisk grunn.

Luca Aquino i spissen for Jordanian National Orchestra – foran historiske Petra i Jordan.

Den 42 år gamle Luca Aquino har gjort mye allerede. Han har blant annet gått i fotefara til Mathias Eick og Nils Petter Molvær og spilt sammen med Tore Brunborg og Ellen Andrea Wang i Manu Katchés band. Likevel er det først og fremst som leder for sine egne prosjekter Aquino får vist hvem han virkelig er og med dette helt spesielle møtet tar han steget gått opp på pallen.

Etter et langt liv med jazzmusikk har jeg hatt gleden av å være i nærheten av en rekke spennende prosjekter. Likevel er det få om noen som kan sammenliknes med dette. Bakgrunnen for at dette helt spesielle møtet kom til er at Aquino har en pasjon for arkeologiske steder, noe som igjen inspirerer han til å skrive ny musikk.

Når man har slike tilbøyeligheter er det vel lite på denne jord som kan matche det å komme til det fantastiske stedet Petra i Jordan. Aquino hadde vært der tre ganger og blei som alle andre som har fått oppleve stedet, fullstendig målbundet.

Luca Aquino er en av Europas ledende instrumentalister.

Med både lokale myndigheter og UNESCO i ryggen blei ideen om et møte mellom Aquino og hans italienske trio med Sergio Casale på fløyte og ansvarlig for arrangementene og Carmine Ioanna på akkordeon og Aquino på trompet, flügelhorn og som plystrer samt mannen bak alle komposisjonene, bortsett fra Charlie Chaplins "Smile", og Jordanian National Orchestra unnfanga. Orkesteret består av en tysk fiolinist, en syrisk bassist, en amerikansk perkusjonist, en armensk bratsjist og en rumensk oboist og hvis ikke det kan kalles et møte over alle grenser, så er det vel ikke noe som kan kalles det.

Aquino har skrevet åtte sterke, melodiske og vakre låter der hans personlige trompettone har en naturlig og sentral plass. Innspillinga er gjort i Amman i Jordan og Aquino har greid å fange kildene fra sitt eget nærområde med arabiske toneganger på et unikt og inderlig vis. Den helt spesielle instrumenteringa gjør jo også sitt til at dette låter annerledes enn alt annet som har kommet min vei i alle fall fram til nå.

Luca Aquino har med "Petra" etablert seg helt der oppe både som komponist og trompeter.

Luca Aquino & Jordanian National Orchestra

Petra

Talal Abu-Ghazaleh International Records

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg