Et ekte liv

Med "Et godt liv" har Jens M. Johansson på et inderlig vis makta å beskrive en families historie og levned på en overbevisende og sterk måte.

Jens M. Johansson er en strålende og troverdig historieforteller.

Jens M. Johansson (45) blei mange av oss først oppmerksom på som en meget dyktig feature/portrett-journalist i Klassekampen og Dagens Næringsliv. I 2002 debuterte han som forfatter, og med "Et godt liv" gir han oss sin femte roman. For min del blir dette mitt første møte med han som forfatter, og jeg skjønner godt alle godorda som har blitt han til del siden debuten.

På sett og vis er det en familiekrønike Johansson gir oss her. Hovedpersonen, og "fortellerstemmen", Simon – som både i alder og yrkesvalg kan minne mye om Johansson, begynner å grave seg bakover i kona Katjas familie. Årsaken er at Katja i løpet av et halvt år har mista begge foreldrene sine. Det viste seg at at mora hennes, som også var journalist, hadde skrevet dagbøker og tatt vare på "alt" av brev, lister, huskelapper og hva det skulle være. Etter bortgangen havna alt dette på hjemmekontoret til Simon og snøballen begynte å rulle.

Gjennom å lese "alt" mor Else hadde gjort og vært med på – hun var svært sjølutleverende og både alkoholisme, arbeidsliv, sexliv og ekteskap blir bretta ut – trekker Simon tråder både tilbake og ikke minst fram til sitt eget ekteskap. Hva betydde foreldrenes liv for Katja og hennes liv og ekteskap? Hva vil Katja og Simons liv bety for deres sønn Leon?

Johansson reiser spørsmåla som de fleste av oss kommer borti i større eller mindre grad gjennom livet og han gjør det på et så elegant, ekte og livfullt vis at han nesten må benytte en rekke egne erfaringer også, men hva som er hans eget og hva som er henta fra research og andre kilder, avslører han ikke og godt er det. Om det er gode liv disse menneskene har levd og lever, skal være opp til hver enkelt å avgjøre, men at det har vært ekte liv er det i alle fall ingen tvil om.

Jens M. Johansson har tatt med seg det lette og elegante språket han viste fram i DN og det funker også strålende i romanform. Dessuten bekrefter han at han er en historieforteller plassert langt oppe i elitedivisjonen. Det tok sin tid før jeg fikk stifta bekjentskap med romanforfatteren Jens M. Johansson. Nå er det endelig gjort og han har fått en ny supporter.

PS til Johansson: Sjekk det julekortet fra Miles Davis en gang til. Jeg er nemlig helt sikker på at han skrev navnet sitt akkurat slik.

Jens M. Johansson

Et godt liv

Tiden Norsk Forlag

2 kommentarer
  1. Tilbaketråkk: GVK biosciences

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg