En ny favoritt

Det tok si tid før krimforfatteren Chris Tvedt og jeg stifta bekjentskap. Nå har det skjedd og jeg har fått en ny krimfavoritt.

Juristen Chris Tvedt er også en strålende krimforfatter.

Mellom 2005 og 2010 skreiv Chris Tvedt fem romaner med advokaten Mikael Brenne i hovedrolla. Seinere har han skrevet tre romaner om Kripos-etterforskeren Edvard Matre sammen med kona si, Elisabeth Gulbrandsen. Nå er Mikael Brenne tilbake på sporet og endelig har jeg greid å hekte meg på også. Tvedt, som praktiserte som advokat sjøl i en årrekke, men som nå skriver på heltid, er nemlig en historieforteller i toppklassen.

Tvedt er i besittelse av et språk som er både lettlest og elegant. Det gjør at de knappe 400 sidene fyker unna på rekordtid. Det har sjølsagt mye å gjøre med at det er et herlig driv i historieoppbygginga til Tvedt – i alle de 72 kapitlene flyttes vi som lesere videre og her er det ingen dødpunkt (sic….) underveis.

Det at Tvedt sjøl er jurist gjør hele fortellinga og framstillinga ekstra troverdig. Han veit hvordan dette foregår på de fleste sider av bordet og han bruker de fleste triks i boka på et herlig vis. I tillegg til å ha en solid juridisk kompetanse, så har Tvedt også en solid dose psykologisk innsikt. Dette kombinerer han på et vis som er sjeldent blant krimforfattere.

Det er mange lag i fortellinga til Tvedt. Når du tror du har funnet tråden, kommer det nye, men hele tida troverdige nye elementer som gjør at det hele ikke er så enkelt som man først trodde. Slik er det jo sjølsagt ofte i krimlitteraturen, men noen får det til å funke, mens hos andre blir det konstruert. Tvedts historiefortellerevner hører så avgjort hjemme i den første kategorien.

De beste krimromanene består av mange lag. "Den som forvolder en annens død" er av det slaget. Tvedt driver ikke med unødvendige og blodige drapsbeskrivelser – han er en nøktern og realistisk forfatter som lever etter mantraet at virkeligheten er ille nok, virker det som. Mikael Brenne er ingen a4-advokat og Tvedt er heller ingen a4-krimforfatter. Det er en utmerket kombinasjon som har ført til at jeg har fått meg en ny krimforfatterfavoritt – Chris Tvedt.

Chris Tvedt

Den som forvolder en annens død

Cappelen Damm

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg