Ingen gresk tragedie

Musikk består ofte av overraskende møter. Musikken til den greske pianisten, komponisten og bandlederen Tania Giannouli er av det slaget og et særdeles hyggelig møte har det blitt.

Tania Giannouli Ensemble gir oss noe helt eget.

Foto: Ilias Bourgiotis

Det hevdes at herrens veier er uransakelige. Det skal ikke jeg mene så mye om, men veiene og dørene sosiale medier har åpna er utvilsomt av det slaget. Bloggen jeg har skrevet på et par år har tydeligvis fått nedslag lang utenfor steinrøysa her nord og det kommer stadig henvendelser fra en rekke verdenshjørner og postmannen leverer til stadighet fonogrammer til heimen fra artister jeg aldri har hørt om og fra land langt der borte. Her om dagen kom det mail og CD fra Hellas. Jeg har aldri verken hørt om eller hørt musikken til Tania Giannnouli tidligere og stilte med åpent sinn og åpne dører da musikken innpakka i et meget forseggjort cover fra det new zealandske (!) plateselskapet Rattle Records inntok heimen.

"Transcendence" betyr å passere ordinære grenseoppganger – å utforske nye områder. Det er akkurat det Giannouli og ensemblet hun satte sammen for to år siden gjør med den vakre og originale musikken hennes. Med solid utdannelse både innenfor klassisk musikk og jazz, henter hun hemningsløst fra gresk folkemusikk, samtidsmusikk, jazz, verdensmusikk og avantgarde-verdenen og setter det sammen til noe ganske unikt.

Ensemblet, som består av perkusjonisten Solis Barki, cellisten Alexandros Botinis – begge grekere – og den italienske saksofonisten Guido de Flaviis, samt gjesten Giannis Notaras på trommer, kler dette uttrykket perfekt sammen med Giannouli, som framstår som en følsom og ettertenksom klangmester ved klaveret. Giannouli er i besittelse av en estetikk som minner om Ketil Bjørnstads sjøl om musikken sjølsagt er ganske så forskjellig. Hun utstråler noe av den samme ektheten og viljen og evnen til å komme inn til kjernen.

Nok en gang har jeg fått oppleve privilegiet det er å møte ny musikk med "nye" musikere. Også denne gangen er det både inspirerende og livgivende.

Tania Giannouli Ensemble

Transcendence

Rattle Records/rattlerecords.net

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg